BiH
0

Hećo zatražio da se iz najavljenog dnevnog reda Parlamenta povuče rasprava o energetskom sektoru

FENA
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo zatražio je danas od premijera Federacije BiH da s dnevnog reda predstojeće sjednice u Parlamentu Federacije BiH povuče prijedlog o razmatranju projekata rekonstrukcije i investiranja u elektroenergetski sektor FBiH.

"Učinio sam to zbog monstruozne medijske kampanje koju danima protiv projekata Vlade Federacije BiH vodi vlasnik 'Dnevnog avaza' Fahrudin Radončić u cilju sprječavanja stranih investicija u elektroenergetske objekte i rudnike u Federaciji BiH, a u interesu njegovih srbijanskih poslovnih partnera Miroslava Miškovića i Vojina Lazarevića.

Nadležna stručna komisija Vlade Federacije BiH već je utvrdila da je kompletna procedura realizacije projekata koji su Federaciji BiH trebali osigurati sedam milijardi maraka investicija i poboljšanje položaja osam hiljada rudara vođena transparentno i u skladu sa zakonima.

No ja ovom prilikom ponovo pozivam Ured visokog predstavnika, nadležna tužilaštva i državne organe da i oni izvrše uvid u kompletnu proceduru realizacije spomenutih projekata i uvjere se u njenu zakonitost", izjavio je ministar Hećo. Napomenuo je da on i ministarstvo na čijem je čelu stoje na raspolaganju ovim instancama 24 sata dnevno.

"No, njih molim i od njih zahtijevam da se prema ovom poslu odrede odgovorno i brzinom koja od Federacije BiH neće otjerati strane investitore, a od rudara napraviti očajne socijalne slučajeve", izjava je ministra Vahida Heće.