BiH
0

Hećo: Stranke ne trebaju direktno da se upliću u imenovanja u javnim preduzećima

FENA
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo demantirao je danas da je prekršen dogovor SDA i SBiH kada su u pitanju imenovanja u BH Telecomu i Elektroprivredi.
  • Kada je bilo razgovora o podjeli resora, onda je dogovoreno da koliko bude predstavnika Stranke za BiH u upravi BH Telecoma, toliko će biti u upravi Elektroprivrede BiH iz SDA, kazao je Hećo.

Upitan da li je u redu da samo ove dvije stranke "polažu pravo" na javna preduzeća koja su vlasništvo svih građana, Hećo je rekao da se nije radilo tako kruto.

  • Od onih koji su sada imenovani u upravu, samo jedan je iz Stranke za BiH, a trojica ostalih su iz struke došli na pozicije. I dvojica koju je kandidirala SDA nisu članovi stranke, nego su došli po struci, kazao je on.

Međutim, smatra Hećo, vladajuća koalicija je najodgovornija za stanje u državi i ona je ta koja odgovara i za stanje u javnim preduzećima, jer je to dio javne uprave.

  • Te stranke treba da vode računa i o kadrovima u tim preduzećima. Međutim, ja se ne slažem da predstavnici stranaka utiču na jedan direktan način. Oni treba da utiču na kadrovsku strukturu preko svojih predstavnika u izvršnim organima vlasti, a ne direktno da se upliću u kandidiranje ljudi, naglasio je Hećo.

Prema tome, zaključio je, u tom pravcu treba ići elastičnije i drugačije.