BiH
0

Hećo: Mittal Steel nije vlasnik Željezare sve dok ne ispuni obaveze preuzete ugovorom

FENA
Vlada Federacije BiH danas je razmatrala informaciju o aktuelnoj situaciji i realizaciji preuzetih i ugovorenih obaveza u postupku privatizacije Željezare Zenica (Mittal Steel).

Konstatirajući da je privatizacija ove kompanije imala pozitivne efekte, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo na konferenciji za novinare posebno je naglasio da kupac Željezare mora ispoštovati obaveze koje je preuzeo ugovorom.

-Vlada misli da nije vrijeme za politizaciju jer se radi o složenoj situaciji, velikoj kompaniji s mnogo zaposlenih i svaka ishitrena odluka može nanijeti veću štetu, kazao je Hećo.

Na novinarsko pitanje Hećo je prokomentarisao da su napravljeni određeni propusti kod sklapanja ugovora jer nisu obezbijeđeni mehanizmi koji bi na brz i efikasan način natjerali kupca da ispuni obaveze.

Hećo je kazao da je Vlada zadužila Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da ispita ispunjenje obaveza prema radnicima Mittal Steela iz tzv. socijalnog paketa.

  • Zaduženo je Ministarstvo energije da zajedno s Agencijom za privatizaciju u FBiH izvrši uvid u ispunjanje obaveza kako bi se pripremio prijedlog reprograma ugovora o ispunjenju obaveza s novom dinamikom i garancijama za njegovu realizaciju, kazao je Hećo.

Ugovor, podsjetio je, predviđa i dugoročne obaveze vlasnika, pa je zadužena Agencija za privatizaciju da prati sve aktivnosti u vezi s ispunjenjem obaveza.

  • Prema postojećem ugovoru Mittal Steel nije vlasnik Željezare sve dotle dok ne ispuni preuzete obaveze, istakao je Hećo.