BiH
0

Hećo i Branković o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH

Sarajevo-x.com
Restrukturiranje rudnika predstavlja najznačajniju aktivnost u Federeraciji BiH u narednom periodu, kako za rudnike uglja, tako i za energetski sektor u cjelini rečeno je, između ostalog, na današnjem radnom sastanku premijera Federacije BiH dr. Nedžada Brankovića i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće sa predstavnicima federalnih zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje, za zapošljavanje i za zdravstveno osiguranje i reosiguranje.

Budući da je neophodno učešće Vlade FBiH u rješavanju finansijskih obaveza rudnika, pogotovo u pogledu neizmirenih obaveza prema javnim fondovima i javnim prihodima, na današnjem sastanku je dogovoreno da vanbudžetski fondovi pripreme tačne podatke o visini obaveza rudnika po osnovu neuplaćenih doprinosa za PiO, zdravstveno osiguranje i za neuposlene, kao i poreza na plaće, te predlože realne rokove u okviru kojih je moguće izmiriti ova dugovanja.

Ovi podaci poslužiće u izradi Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH koji je u pripremi i očekuje se da bude razmatran na jednoj od narednih sjednica Vlade FBiH.

Preuzimanjem dijela finansijskih obaveza, od strane Vlade FBiH, kao vlasnika državnog kapitala, stvorili bi se uvjeti za nastavak aktivnosti na restrukturiranju i modernizaciji rudnika uglja u Federaciji BiH.