BiH
0

Hećina firma ignoriše sudske presude

CIN
Od 2002. godine do danas firma u vlasništvu ministra u Vladi FBiH ignoriše pravosnažne sudske presude zbog neplaćanja dugova za kiriju, te upada na tuđu imovinu. Prema riječima radnika, ovi postupci su njihovoj firmi nanijeli štetu a njih ostavili bez plata.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Vahid Hećo, aktuelni ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), od 1997. godine obavlja javne funkcije na različitim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti, za što je plaćen novcem poreskih obveznika.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su otkrili da Hećina porodična firma Gas&Metal već godinama ignoriše dvije pravosnažne presude prema kojima, na ime duga i zateznih kamata, treba platiti skoro 68.000 KM većinski državnoj firmi Bosnagraf iz Visokog. Menadžment i radnici Bosnagrafa kažu da je ovaj dug dijelom doprinjeo povećanju krize u ovoj firmi. Nepoštivanje odluka suda je nezakonito u BiH.

Upitan za komentar, Hećo se odbio izjasniti o ovim slučajevima.

Hećina firma Gas&Metal 1999. godine prestala je plaćati kiriju Bosnagrafu, koji je nakon dvije propale privatizacije i višegodišnjeg štrajka otpustio 32 radnika.

Hećo je osnivač i vlasnik 90 posto firme Gas&Metal. Ostatak je u vlasništvu njegove supruge Sabine kojoj je 2003. godine prepustio mjesto direktora. Njih dvoje već godinama izbjegavaju izvršenje sudskih presuda, odnosno odbijaju da plate dug od skoro 30.000 KM prema presudi iz 2002. godine i više od 11.000 KM prema presudi iz 2004. godine. Tome treba dodati i skoro 27.000 KM zateznih kamata.

Nakon što je Bosnagraf izbacio Gas&Metal iz svojih prostorija, Hećina firma je zauzela komad zemljišta koje koristi treća firma – Eko Panda iz Visokog. Radnici Hećine firme su tada postavili novu željeznu kapiju, blokirali pristup ostatku parcele, te postavili metalne kontejnere, vozila firme, opremu i materijal. Rezultat ovog čina je i treća pravosnažna presuda prema kojoj firma Gas&Metal mora napusti ovo zemljište.

Prošlo je više od devet godina od kada je Hećina firma prestala plaćati kiriju a dug još nije isplaćen Bosnagrafu. Oprema postavljena na zemljištu firme Eko Panda stoji na istom mjestu, iza zaključane kapije. Budući da oprema nikad nije izmještena Općinski sud u Visokom je naredio njenu prodaju po simboličnoj cijeni.

Cijeli slijed događaja, kao i kasniji upad na tuđe zemljište počeli su jednostavno – osnivanjem firme Gas&Metal 1995. godine.

U oktobru 1996. godine, Vahid Hećo, vlasnik i tadašnji direktor firme Gas&Metal potpisao je ugovor o zakupu poslovnog prostora sa grafičkim preduzećem Bosnagraf iz Visokog uz mjesečnu kiriju u iznosu od 600 KM plus 60 KM poreza. Do proljeća 1999. godine firma Gas&Metal je uredno plaćala kiriju. Međutim, u maju te godine uplate su prestale stizati. Ferid Sokolović, u to vrijeme predsjednik Upravnog odbora Bosnagrafa izjavio je novinaru CIN-a da je lično razgovarao sa Vahidom Hećom kako bi riješio problem.

"Mogu vam kazati da je gospodin Hećo bio spreman pristati na sporazum. Sporazum je poslije toga bio regulisan kroz određene radove. Radila se neka ograda a dug je trebao biti otplaćen kroz uslužne radnje i uloženi materijal," rekao je Sokolović.

Propali sporazum

Nakon što je ovaj sporazum propao, Bosnagraf je 25. augusta 2000. godine tužio firmu Gas&Metal Općinskom sudu u Visokom. Sud je presudio u korist Bosnagrafa, ali je Hećina firma nastavila koristiti njihove prostorije bez plaćanja kirije.

Početkom 2003. godine, nakon što je imenovan za predsjednika Vlade Zeničko-Dobojskog (Ze-Do) kantona, Hećo prepušta upravljanje firme svojoj supruzi. Dug je rastao do decembra 2003. godine kada je Gas&Metal izbačen iz Bosnagrafovih prostorija na temelju sudske presude.

U aprilu 2004. godine, Bosnagraf je ponovno tužio Gas&Metal zahtijevajući više od 11.000 KM naknade za neplaćene kirije od augusta 2002. godine do decembra 2003. godine. Tužba je podnijeta Općinskom sudu u Zenici.

Sud je i ovaj put presudio u korist Bosnagrafa. Nakon žalbi Kantonalnom sudu u Zenici i odbačenog zahtjeva za reviziju upućenog Vrhovnom sudu FBiH, 2006. godine i ova presuda je postala pravosnažna.

Danas Hećina firma Bosnagrafu duguje više od 41.000 KM na što treba dodati gotovo 27.000 KM zateznih kamata. Gas&Metal se nije povinovao sudskoj odluci, a dug je izbjegao platiti otvarajući račune u više bh. komercijalnih banaka.

U međuvremenu, Bosnagraf se guši u problemima.

Nakon dvije propale privatizacije, radnici ovog preduzeća su stupili u štrajk 2005. godine, djelomično i zbog neisplaćenih plata i doprinosa. Nakon što je Općinski sud donio odluku da je štrajk radnika Bosnagrafa nelegalan, Kantonalni sud u Zenici je odbio njihovu žalbu i potvrdio presudu. Sindikat je zatražio reviziju pred Vrhovnim sudom FBiH ali je i ona odbačena u februaru 2007. godine. Nakon toga, direktor Seid Rezaković je otpustio 32 radnika koji su nastavili sa štrajkom, ali sindikat Bosnagrafa i radnici osporavaju zakonitost ovog otkaza.

Rezaković kaže da bi novac koji im duguje Hećina firma mogao pomoći u rješavanju radničkih problema.

"Ta sredstva, pogotovo sad, puno bi značila u izmirenju nekih obaveza Bosnagrafa prema penzionom fondu, poreskoj upravi i tako dalje", kaže on.

Radnici imaju samo jedan cilj a to je pokretanje proizvodnje.

Ramiz Smajić, predsjednik sindikalnog odbora Bosnagrafa kaže da bi sa malo novca mogli pokrenuti proizvodnju.

Sa njim se slaže i Izet Zejnilović, jedan od radnika Bosnagrafa: "Mi bismo sa tim sredstvima mogli pokrenuti firmu, kupiti neku polovnu ili skoro novu mašinu, pa da krenemo normalno da živimo i da radimo."

Ometanje posjeda

Firma Gas&Metal izbačena je iz prostorija Bosnagrafa krajem 2003. godine. Prema navodima pravosnažne presude, radnici Hećine firme su 20. decembra upali na posjed koji je koristila nekadašnja firma Obnova, a koju je firma Eko Panda privatizovala sedam mjeseci ranije.

U pravosnažnoj presudi Općinskog suda u Visokom stoji da su radnici Gas&Metala u pratnji direktora gospođe Sabine Hećo "razvalili željeznu ulaznu kapiju, presjekli katanac u ulaznu kapiju i ušli u posjed nekretnina na način što su dovezli i postavili pet željeznih kontejnera, opremu, vozila i materijal, a nakon toga postavili novu željeznu kapiju."

Zastupnik firme Gas&Metal na suđenju je rekao da je ova firma ušla na spornu parcelu jer im je zemljište dodijelilo Općinsko vijeće Visoko. No, tadašnji predsjednik Općinskog vijeća bio je Džemal Silajdžić, član Stranke za BiH. Predsjednik Općinskog odbora te stranke u Visokom, kako tad, tako i danas je Vahid Hećo. Međutim, Eko Panda je tada već bila privatizovala firmu Obnova čime je naslijedila pravo na korištenje tog zemljišta.

Kantonalni sud u Zenici je 2005. godine presudio da Hećina firma Gas&Metal mora ukloniti svoju opremu i vratiti posjed u prvobitno stanje. Danas, tri godine nakon donošenja pravosnažne presude, kontejneri i neispravna vozila firme Gas&Metal i dalje stoje na istom mjestu, zaključana i prekrivena snijegom.

Politička karijera Vahida Heće

Osim što je aktuelni ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, Vahid Hećo je bio predsjedavajući Općinskog vijeća Visoko, predsjednik Vlade Ze-Do kantona, zastupnik u Skupštini Ze-Do kantona, te delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, gdje je izabran za potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH. Za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH izabran je 2006. godine, a godinu dana kasnije i za ministra energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

Predsjednik je Općinskog odbora Stranke za BiH u Visokom.