BiH
0

Hebrang, Tuđman i Vidošević za ravnopravnost Hrvata u BiH

FENA
Ovog vikenda na turneji po BiH bila su tri kandidata koja se natječu za predsjednika Republike Hrvatske.

Predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang u subotu je boravio u Mostaru, a u nedjelju je posjetio bolnicu "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj. Neovisni predsjednički kandidat Nadan Vidošević u nedjelju je boravio u Orašju, dok je neovisni predsjednički kandidat Miroslav Tuđman u nedjelju posjetio Međugorje, Čapljinu te Mostar.

Sva tri kandidata su u svojim obraćanjima istaknula da se zalažu za ravnopravnost Hrvata u BiH, kao i za bolji odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH.

Andrija Hebranga je podsjetio da se nesebično zalagao i pomogao hrvatskom narodu u BiH tijekom rata, ali i nakon njega. Naglasio je da je on utemeljitelj Medicinskog fakulteta u Mostaru te voditelj projekata početka izgradnje bolnica u Mostaru, Novoj Bili i Orašju.

"Od velikog broja kandidata za predsjednika Hrvatske preporučam vam onog koji je bio s vama kada vam je bilo najteže. Tko nije bio uz vas u tim teškim i presudnim vremenima, neće biti ni u budućem, također teškom političkom vremenu", rekao je predsjednički kandidat HDZ-a Hrvatske tijekom posjeta Novoj Biloj.

Hebrang je također kazao kako će se kao predsjednik Republike Hrvatske držati pravila da je suradnja s dijelom hrvatskog naroda u BiH kao i u dijaspori ustavna, ali i nacionalna obveza, po uzoru na ostale europske narode.

Inače, Hebrangovu kandidaturu podržala su vodstva oba HDZ-a u BiH.

Neovisni predsjednički kandidat Nadan Vidošević tijekom razgovora s dužnosnicima Posavske županije i tamošnjim svećenicima istaknuo je kako će se zalagati da Hrvati budu ravnopravni s ostala dva naroda u BiH, kao i da BiH bude visoko decentralizirana država.

"Nisam došao dijeliti darove i obećati gradnju škola i cesta, ali se zalažem da BiH bude visoko decentralizirana i kantonizirana država u kojoj će svaki Hrvat biti ravnopravan", rekao je Vidošević

Neovisni predsjednički kandidat Miroslav Tuđman u Međugorju je posjetio Majčino selo za napuštenu djecu i zajednicu Cenaccolo za liječenje ovisnika, a nakon toga i Čapljinu gdje je kazao da je područje Čapljine i južne Hercegovine u Domovinskom ratu "pokazalo kako se brani hrvatska sloboda".

"Nadam se da će birači ovaj put gledati i sposobnost i sve druge vrline koje bi trebao imati budući hrvatski predsjednik", rekao je Tuđman, koji je u nedjelju navečer u Mostaru održao predavanje "Međunarodna zajednica i aktualan položaj Hrvata u BiH".