Održan okrugli sto
0

Hebib: Palestinski narod živi u "logoru"

FENA
Avdo Hebib
Avdo Hebib
Povodom svjetskog Dana solidarnosti sa narodom Palestine danas je u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu održan okrugli sto o temi:"Solidarnost na narodom Palestine".

Okrugli sto organizovalo je Udruženje bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva.

Profesor na Pravnim fakultetima u Kiseljaku i Zenici i vanredni profesor na Internacionalnom univerzitetu Philip Noel-Baker u Sarajevu Džemal Najetović, istakao je da problem palestinskog pitanja nije rješen ni danas nakon više od 60 godina patnje i stradanja. On je naglasio i činjenicu da je Izrael prekršio sve rezolucije koje je donio UN o Palestini.

"Svi pokušaji da se Izrael povinuje međunarodnom pravu svode se na ništa", izjavio je Najetović.

Predsjednik Udruženja bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva Avdo Hebib, napomenuo je da su Palestinci iskazali ogromnu ljubav prema BiH u ratu i u miru te da BiH ima moralnu dužnost da pomogne Palestini i pokaže interes za rješavanje njihovog problema. On je istaknuo da su Palestinci poslali više od milion američkih dolara kao pomoć BiH u vrijeme rata.

"Nadamo se da će u skorije vrijeme Palestina biti slobodna, jer je ona trenutno za mene logor", izjavio je Hebib.

Historiju problema palestinskog pitanja predstavio je u svom izlaganju istraživač Emir Omerović. On je napomenuo da postoje sličnosti u usporedbi situacije između palestinskog i bošnjačkog pitanja s tim što Bošnjaci imaju svoju državu i međunarodno su priznati dok to nije slučaj sa Palestincima.

"Nad Palestincima se vrši kontinuiran genocid više od 60 godina pred očima međunarodne i svjetske javnosti", izjavio je Omerović.

Istraživač o problemu palestinskog pitanja Lejla Memić kazala je da BiH nije podržala Palestinu u UN-u zbog nerješenih političkih problema i istakla 'da nismo pokazali saosjećanje prema palestinskom narodu i da smo zbog toga pali na ispitu'.