BiH
0

HE Rama ispušta višak vode, plimni val prijeti stanovništvu

FENA
Mostar danas (Foto: Anadolija)
Mostar danas (Foto: Anadolija)
"Zbog povećane akumulacije u večernjim satima i tokom sutrašnjeg dana iz HE Rama morat će se ispustiti višak vode što bi moglo izazvati plimni val", kazao je u izjavi za Fenu glasnogovornik Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović.

"Želimo na vrijeme informisati građane o mogućem dolasku plimnog vala", kazao je Pavlović te pozvao građane da budu na oprezu i da kontaktiraju Operativni centar Civilne zaštite.

Pavlović pojašnjava kako je akumulacija na HE Rama popunjena do maksimuma te da je za očekivati u večernjim satima i tokom sutrašnjeg dana da će iz HE Rama morati puštati preljev vode prema Jablanici, što može izazvati određene poteškoće građanstvu koje živi uz korito Rame pa sve do Jablanice i po sistemu spojenih posuda od Jablanice prema Mostaru i južno od Mostara.

"Iz tog razloga pozivamo građane koji žive nizvodno od HE Rama, osobito u naselju Gračanica, da pripaze i da kontaktiraju svoj općinski Operativni centar o tome kakvo je trenutno stanje", istaknuo je Pavlović.

Objašnjava kako je Federalna uprava Civilne zaštite uputila dopis u kojem upozorava na mogući dolazak plimnog vala.