BiH
0

HDZBiH protiv ukidanja policijskih uprava u Žepču i Varešu

FENA
Predsjednik Kantonalnog odbora HDZBiH Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mato Zovko pozvao je kantonalnu vladu da preispita Odluku od 15. januara 2008. godine kojom se uvodi nova sistematizacija u strukture MUP-a ZDK-a.
  • Svjesni činjenice da je sistematizacija unutrašnja stvar samog Ministarstva da pronađe najracionalnija rješenja, ali da se ne ugrozi sigurnost, isto tako treba voditi računa i o nacionalnoj zastupljenosti, i rekao bih nacionalnoj sigurnosti. Ponuđenim tj. usvojenim rješenjima sve ovo se dovodi u pitanje.

Ukidanjem PU Žepče i PU Vareš, a ranije je ukinuta i PU Usora, niti jedna većinska hrvatska općina u Kantonu nema policijsku upravu, pa time ni načelnika. Znajući da su ministar, komesar, načelnik uniformirane policije, načelnik krimpolicije, načelnik Sektora za administraciju i načelnici svih pet policijskih uprava, svi odreda Bošnjaci, mogu li se Hrvati osjećati ravnopravnim, po zakonu ravnomjerno zastupljeni, i na kraju sigurni», stoji u reagiranju Mate Zovke, predsjednika KO HDZBiH ZDK-a.

Nakon 4. sjednice ovog odbora, Zovko je osim poziva Vladi ZDK-a, isti uputio i EUPM-u od kojeg traži da poduzme sve mjere i zaštiti zakonitost. «Postavlja se pitanje koja su mjerila i kakva je sigurnost utjecala na ovakve odluke.

«Mogu li se građani osjećati sigurnim, ako je broj policije u policijskim stanicama određivan odoka. Nadležnost u sigurnosti prometa je u policijskim upravama, a u slučaju Policijske uprave Zavidovići kroz čiji prostor ne prolazi ni metar magistralnog puta, a kroz Žepče prolazi u dužini od 27 km, sigurnost je u Zavidovićima», stoji u dopisu Mate Zovke koji Vladu ZDK-a i EUPM podsjeća da je: «Bolje spriječiti, nego liječiti»!