BiH
0

HDZ: Stav stranaka iz RS je u suprotnosti s odredbama Izbornog zakona

FENA
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH smatra da je stav šest stranaka iz Republike Srpske (RS) o prijevremenom raspisivanju izbora za popunu upražnjenog mjesta predsjednika RS-a u suprotnosti s odredbama Izbornog zakona BiH.

Kako je priopćeno iz te stranke, odredbe Izbornog zakona jasno definiraju slučajeve u kojima Izborno povjerenstvo donosi odluku o raspisivanju prijevremenih izbora i prestanku mandata.

Mandat izabranom zastupniku ne može prestati osim u zakonom predviđenim slučajevima. S obzirom na činjenicu kako postoje legitimno izabrani potpredsjednici RS-a, a pravno gledano, s obzirom na njihovu ulogu, predsjednika zamjenjuju potpredsjednici, ukoliko je predsjednik spriječen u obnašanju dužnosti, stoji u priopćenju iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

HDZ podržava stajališta da rješenje novonastale situacije treba tražiti u donošenju entitetskog zakona po žurnom postupku, a koji bi regulirao način popune upražnjenog mjesta predsjednika RS-a.

Na taj način bi bilo omogućeno da se upražnjeno mjesto predsjednika RS-a popuni iz reda tog naroda i političke stranke kojoj je to izabrano mjesto i pripadalo, smatraju u HDZ-u.

HDZ BiH očekuje da Središnje izborno povjerenstvo BiH neće podleći političkim pritiscima, već da će donijeti odluke kojima će se poštivati odredbe Ustava i Izbornoga zakona BiH u prevladavanju novonastale situacije.