BiH
0

HDZ priželjkuje transformaciju OHR-a

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da ova stranka priželjkuje transformaciju OHR-a na idućoj sjednici Vijeća za provođenje mira.

"Duboko priželjkujemo da se na narednoj sjednici PIC-a, koja će se održati za dva mjeseca, kancelarija visokog predstavnika transformiše u specijalnog predstavnika EU, odnosno da prestane da postoji prostor koji će biti alibi jednom dijelu političara, koji vjeruje da će OHR u njihovu korist prestati da donosi odluke", rekao je Čović novinarima u Banjoj Luci, nakon sastanka sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

On je istakao da BiH ne može preživjeti bez apsolutne ravnopravnosti bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda.

Ocjenjujući da je došao kraj špekulacijama "određenih predstavnika oko BiH" i krizama u njoj, Čović je čestitao Ljubi Bešliću na izboru za gradonačelnika Mostara i "na mudrosti svima koji su ga danas izabrali".

"Time su spriječili da jedan prinicipijelan stav OHR-a ne zaživi. Ali, mi time nismo zadovoljni. Nama nisu potrebni gradovi - slučajevi u BiH i prostori u BiH koji su slučajevi", naglasio je Čović.

On je dodao da se njegova stranka zalaže da svi predstavnici međunarodne zajednice, u bilo kom dijelu vlasti u BiH, do kraja iduće godine omoguće građanima BiH da izaberu one koje žele i da tim ljudima omoguće da vrše vlast, bez bilo kakvog protektorata.

Čović je siguran da će se Hrvati u BiH izboriti za ravnopravan status i da neće više biti građani trećeg reda, bez obzira da li će to postići za šest mjeseci ili šest godina.
"Bude li to za šest godina, bojim se da ćemo imati još mnogo slabiju BiH nego što je imamo sada. To znači da bi i Bošnjaci trebalo da imaju taj interes", dodao je Čović.

Prema njegovim riječima, razjedinjenost na hrvatskoj političkoj sceni u Federaciji BiH nije nikakav izuzetak u odnosu na srpsku ili bošnjačku.

"Siguran sam da će 5. oktobra iduće godine HDZ dobiti bar 60 odsto glasačkog tijela Hrvata u BiH, što znači da sve druge stranke mogu birati svoje smjerove ili da prate nas kao što su danas to uradili u Mostaru", rekao je Čović. 

Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH izabran je danas ponovo za gradonačelnika Mostara.

Bešliću će u drugom mandatu prvi zadatak biti da predloži i usvoji budžet grada za 2009. godinu i da smiri uzavrele strasti u gradu na Neretvi koji je u 14 mjeseci od kada nema gradonačelnika doživio kolaps.