BiH
4

HDZ-ovi ne podržavaju prenošenje ovlasti na potpredsjednike

Piše: E. G.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Sedamnaesta vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na čijem dnevnom redu je tema politička kriza u FBiH s posebnim osvrtom na situaciju nastalu nakon hapšenja predsjednika Živka Budimira, još uvijek je u toku. Nakon duže rasprave uslijedila je pauza u okviru koje će zasjedati i Kolegij doma.

Prije pauze u raspravu se uključilo još nekoliko zastupnika, među kojima i Hafeza Sabljaković, predsjednica Kluba DNZ-HSP-SPP, koja je, između ostalog, kazala da Budimiru u Parlamentu nije potreban advokat, kao i da ju je strah živjeti u Federaciji BiH, zbog "smicalica i sačekuša".

Sabljaković se osvrnula i na zakazivanje sjednice Vlade FBiH, koja je održana u Mostaru istog dana kada je Budimir uhapšen.

"Zanimljivo je to da je premijer Nikšić, nakon što je rekao da neće zakazivati sjednice, ipak zakazao sjednicu Vlade i to na dan hapšenja predsjednika Budimira", kazala je Sabljaković uz napomenu da će prva glasati za Budimirovu smjenu, ako se dokaže da je kriv, a nikako prije toga.

U Klubu HDZ-a 1990 su kazali da neće podržati odluku kojom se ovlasti predsjednika Federacije prebacuju na potpredsjednike. Šefica ovog Kluba Slavica Josipović je dodala da situacija u FBiH nije ovakva od jučer te da o svemu treba otvoriti raspravu kako bi se znalo ko je krivac. Josipović je naglasila i to da bez obzira što je ova stranka dio "četvorke", to ne znači da moraju misliti isto kao SDP.

U HDZ-u BiH također ne podržavaju prenošenje ovlasti predsjednika FBiH na potpredsjednike i smatraju da za takvo što nema ustavnog osnova.

"Mi nismo spremni podržati takav prijedlog iz razloga što smatramo da evo ni danas ne vidimo rješenje ove teške situacije koju imamo i nedorečenosti Ustava, ali isto tako imamo više nepoštivanja postojećih odredbi Ustava, koje su vrlo jasne. Da se poštivao Ustav ne bi se formirala ovakva vlast od onih stranaka koje su imale toliko hrvatskih glasova, što se može smatrati na nivou izbornog hrvatskog otpada", izjavio je Marinko Čavara, predsjednik Kluba HDZ-a BiH.

Sjednica Zastupničkog doma je još uvijek u toku.