Negativa(c) dana
0

HDZ-ova ponuda: Okolo, pa ništa konkretno

Sarajevo-x.com
Dobro je što je Hrvatska demokratska zajednica konačno, kako napisaše u nekim medijima, "opismenila" svoju ponudu. Odnosno, stavila svoje principe na papir. Loše je, i zbog toga je stranačko rukovodstvo kolektivno u ovoj rubrici, što u njoj ne piše ništa.

Da budemo iskreni, nema u platformi (ili je pretenciozno tako nazvati ovaj tekst) HDZ-a skoro ništa što na deklarativnom nivou može biti sporno. Osim, možda, opetovanog zahtjeva da se vlast formira od stranaka sa izbornim legitimitetom, što pretpostavlja uvođenje nacionalnih umjesto općih izbora, te instaliranje institucije davanja atesta ko je pravi konstitutivac, a ko, pak, nije.

Vlast konstituirati od stranaka sa izbornim legitimitetom

To, također, znači institucionaliziranje etničkog kao jedinog principa, i ukidanje mogućnosti razvoja liberalne, socijaldemokratske, socijalističke, zelene... svake ideologije koja nije bazirana na principu trojnosti.

Ako prenebregnemo tu činjenicu, onda se u zahtjevima za jačanjem pravne države, borbe protiv kriminaliteta, ispunjavanja odluke iz Strasbourga (slučaj Sejdić/Finci), nema šta prigovoriti. Međutim, izostaje ono ključno. Pitanje: Kako?

Pored pitanja kako, HDZ ne nudi odgovor s kim. Ne bi bilo loše da nastave sa razgovorima sa strankama sa kojima su već postigli određen stepen saglasnosti u vezi sa glavnim pitanjima bolje budućnosti države.