BiH
0

HDZ o kodeksu ponašanja u izbornoj kampanji

FENA
Izborni štab HDZ-a BiH organizirao je danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru okrugli stol o temi " Kodeks ponašanja u izbornoj kampanji".

Na okruglome stolu prisutnima se obratio doc. dr. Ilija Musa, a menadžer kampanje HDZ-a BiH za predstojeće lokalne izbore prof. dr. Zoran Tomić govorio je o temi: "Etika u izbornoj kampanji".

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH prva je politička stranka u Bosni i Hercegovini čiji je Provedbeni izborni štab početkom mjeseca juna ove godine usvojio Kodeks ponašanja kandidata, dužnosnika, volontera i članova te stranke u izbornoj kampanji za predstojeće lokalne izbore 2012. godine.

Kodeksom se želi osigurati okvir za profesionalno ponašanje i jasno označiti odgovornosti za odluke i aktivnosti kandidata, dužnosnika, volontera, članova i simpatizera HDZ-a BiH u izbornoj kampanji za lokalne izbore 2012. godine.

Kodeksom se žele osigurati visoki standardi rada i djelovanja kandidata, dužnosnika, volontera, članova i simpatizera HDZ-a BiH u izbornoj kampanji za lokalne izbore 2012. godine, saopćeno je iz te stranke.

Na današnjem okruglom stolu govorio je i Nenad Simović, ravnatelj NDI u BiH (National democratic institute). On je predstavio dokument "Kodeks ponašanja političkih stranaka u izbornoj kampanji", koju je NDI ponudio na usvajanje svim političkim strankama pred početak kampanje za lokalne izbore u BiH u oktobru 2012. godine.

HDZBiH podsjeća javnost kako su predsjednik i glavni sekretar te stranke prof. dr. Dragan Čović i Vlado Džoić 5. jula 2012. godine razgovarali s Nenadom Simovićem, direktorom Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) za BiH.

HDZBiH tom je prigodom dao punu pdršku navedenoj inicijativi NDI.

Kodeks HDZ-a BiH sadrži šest poglavlja u kojima se reguliraju: temeljne odredbe, načela, primjereno ponašanje, primjeren izgled, javni nastup i prijelazne i završne odredbe.

U poglavlju "Načela" ističe se kako su kandidati, dužnosnici, volonteri i članovi HDZ-a BiH u izbornoj kampanji za lokalne izbore 2012. godine u obavljanju svojih poslova i zadaća dužni poštivati i primjenjivati načela: dobrih političkih običaja i saradnje; načelo savjesnosti, povjerenja i odgovornosti; načelo zaštite prava građana i zaštite javnog interesa; načelo nediskriminacije, uvažavanja ljudskih prava i dostojanstva osobe; načelo zaštite digniteta struke te permanentnog obrazovanja i usavršavanja; načelo odgovornosti prema zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

Zadaće kandidata, dužnosnika, volontera i članova HDZ-a BiH u izbornoj kampanji za lokalne izbore 2012. godine naročito su: raspravljanje političkih problema i iznošenje stavova HDZ-a BiH o političkim pitanjima u okviru svojega područja djelovanja; provođenje politike HDZ BiH na području jedinica lokalne samouprave; sudjelovanje u predlaganju stalnih i privremenih tijela za proučavanje pojedinih pitanja; sudjelovanje u predlaganju rješenja o političkim pitanjima u okviru svojega područja djelovanja. Kandidati, dužnosnici, volonteri i članovi HDZ-a BiH u izbornoj kampanji za lokalne izbore 2012. godine dužni su uzajamno se poštivati, poštivati kandidate s drugih lista, cijeniti mišljenje drugih kao i njihovo osobno dostojanstvo, privatnost i prava.

Kandidatima, dužnosnicima, volonterima i članovima HDZ-a BiH zabranjeno je promicati, podsticati i tolerirati bilo kakvu vrstu diskriminacije i uznemiravanja, npr. zbog nečije nacionalnosti, kulture, religije, pola, seksualne opredijeljenosti, starosti, boje kože ili fizičkog nedostatka. Kodeksom se posebno zabranjuje uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati tiskane oglase, plakate ili druge materijale koji se, sukladno zakonu, koriste u svrhu izborne kampanje drugih političkih stranaka, koalicija, lista neovisnih kandidata ili neovisnih kandidata, kao i isticanje, tiskanje i distribucija oglasa, plakata, i drugih materijala koji se koriste u svrhu izborne kampanje, a kojima se bilo koja osoba predstavlja na uvredljiv ili ponižavajući način.

Prisutnima na današnjem okruglom stolu HDZ-a BiH obratili su se i glavni sekretar HDZ-a BiH Vlado Džoić te politička ravnateljica HDZ-a BiH Lidija Bradara, stoji u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a BiH.