Predsjedništvo dobilo prijedlog
0

HDZ kandidovao Bevandu za predsjedavajućeg Vijeća ministara

SRNA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv)
HDZ zvanično je kandidovao Vjekoslava Bevandu za predsjedavajućeg VIjeća ministara BiH i taj prijedlog danas je stigao u Predsjedništvo BiH, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić.

Komšić očekuje da bi procedura imenovanja mogla biti gotova nakon novogodišnjih praznika.

"On treba da ispuni određene formulare, a Centralna izborna komisija (CIK) i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA)da izvrše proceduru provjere", izjavio je Komšić novinarima. Komšić je napomenuo da je prijedlog HDZ-a Predsjedništvo dobilo oko 12.30 sati i dodao da ne očekuje nikave probleme tokom procedure imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Na osnovu jučerašnjeg dogovora lidera šest najjačih stranaka u BiH, HDZ-u BiH pripalo je mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara. 

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara i odluku o tome dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na potvrđivanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, u roku ne dužem od 30 dana od imenovanja.

Ustavom BiH određeno je da predsjedavajući Vijeća ministara imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost i da zatraži od Predstavničkog doma potvrdu njihovog imenovanja.
Komisija Predstavničkog doma za pripremu izbora Vijeća ministara ima zadatak da ispita i analizira sve dostupne informacije radi ocjenjivanja i utvrđivanja podobnosti za obavljanje dužnosti predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH te da dostavi Predstavničkom domu preporuku za njihovo potvrđivanje, ali preporuka ove komisije nije obavezujuća za Predstavnički dom.