BiH
25

HDZ BiH tražio odgađanje sjednice Parlamenta FBiH: Preglasali su nas koalicioni partneri

Piše: Er. M.
Klub zastupnika HDZ-HNS-a tražio je odgodu održavanja sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Klix.ba šef Kluba zastupnika SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nasir Beganović.

Klub zastupnika HDZ BiH-HNS u Parlamentu Federacije BiH stava je kako nisu ispunjeni uslovi za nastavak prekinute 10. i 12. redovne sjednice, kao ni uslovi za održavanje 13. sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Beganović nam je kazao kako su klubovi političkih stranaka u Parlamentu FBiH informisani da je HDZ BiH tražio odgađanje sjednica zbog kako navode mimoilaženja u stavovima i "preglasavanja hrvatskih zastupnika".

"Ako je problem usvajanje Zakona o igrama na sreću zaista mi nije jasno zašto kolege iz HDZ-a BiH vide u tom problem. To nije nacionalno ni političko pitanje već se radi o čisto finansijskom pitanju i interesu građana FBiH. Tačnije radi se o uvođenju reda u plaćanje poreza kada su u pitanju kladionice", kazao je Beganović.

Dodao je da su HDZ BiH-HNS iskazali potrebu da se na najvišem nivou koalicionih partnera u FBiH postigne dogovor.

"Ne znam šta će se dalje događati kada je u pitanju njihov zahtjev. Tek u ponedjeljak imamo sjednicu Kluba SBB-a na kojim ćemo zauzeti zvaničan stav", zaključio je Beganović.

Ovakav zahtjev hrvatskih zastupnika u Parlamentu FBiH uslijedio je nakon što je ovaj organ zakonodavne vlasti usvojio Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću čemu se žestoko protivio HDZ BiH.

Novim zakonskim rješenjem uveden je pojam poreza od igara na sreću. a prihodi više ne pripadaju kantonima jer su oni izmjenama definisani kao "opći prihodi". Prema tome 10 posto prihoda ide općinama za sve slučajeve osim kada nije moguće nominirati mjesto igre što se odnosi na SMS igre i internet.

Prije nego se zakon našao na dnevnom redu neki od visokih funkcionera SDA potvrdili su za Klix.ba kako ova stranka ne misli odustati od zakonskog rješenja bez obzira na to kako se to odrazilo na odnose s HDZ-om BiH.

Nakon usvajanja zakona predsjedavajući Parlamenta FBiH Edin Mušić kazao je kako je SDA ovim dokazao da nije bilo nikakve trgovina o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH kako su tvrdili političari iz Republike Srpske nakon što je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić potpisao odluku o objavi rezultata popisa u BiH.

Stranke iz RS-a tada su tvrdile kako su predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović dogovorili da SDA povuče sa dnevnog reda Zakon o igrama na sreću, a da u zamjenu za to Velimir Jukić iz HDZ-a BiH potpiše odluku. Navodi srpskih političara pokazali su se netačnim nakon što su usvojene izmjene zakona, ali i donesena odluka o obradi podataka popisa u BiH.