BiH
0

HDZ BiH pozdravlja izjavu Patricka Moona

Klix.ba
Patrick Moon
Patrick Moon
Provedbeni izborni štab HDZ BiH pozdravlja izjavu ambasadora SAD u BiH Patricka Moona koju je dao prilikom posjete uredu Transparency International BiH u Banjoj Luci, a koja se odnosi na zaustavljanje korupcije u Bosni i Hercegovini.

"Korupcija, prije svega ona politička, korištenje novca poreznih obveznika za kampanju stranka i pojedinih ministara, te otvoreno i polujavno kupovanje glasova na izborima, razara društvo i ključni je neprijatelj krhkih demokratskih institucija i prakse u našoj zemlji. Stoga, Provedbeni izborni štab HDZ BiH smatra vrlo važnim za vjerodostojnost izbornog procesa podnošenje prijave Transparency Internationala BiH Centralnoj izbornoj komisiji protiv NS Radom za boljitak zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH", navode iz HDZ BiH.

HDZ BiH još jedanput upozorava javnost, kao i nadležne državne institucije na nužnost zaustavljanja nezakonitih i korupcijskih aktivnosti u izbornoj kampanji, koje se ogledaju kroz niz oblika izbornog inženjeringa, sve sudionike nezakonitih i kriminalnih aktivnosti, da će biti sankcionirani, a sve građane i svoje članove i simpatizere poziva da moraju svaku aktivnost prijaviti nadležnim državnim i pravosudnim tijelima kroz podnošenje tužbi protiv pojedinaca i stranaka koji krše Izborni zakon i demokratske standarde.

"Borba protiv izbornih neregularnosti i kršenje zakona mora biti prioritet svih političkih subjekata, pojedinaca i države u cijelosti", navode iz ove stranke.