BiH
0

HDZ BiH osuđuje smjenu direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a

Sarajevo-x.com
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH najoštrije osuđuje smjenu direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a Rade Bošnjaka koju je učinila Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na izvanrednoj sjednici održanoj 5. februara 2008. godine u Mostaru, saopćeno je iz ove stranke.

Javnost u Hercegovačko-neretvanskom kantonu mora znati kako je jučerašnja izvanredna sjednica Vlade HNK-a sazvana „navrat na nos“, jer je gospodin Rade Bošnjak dan prije u javnom istupu odgovorno i utemeljeno ponudio javnosti i previše argumenata o tome kako kantonalna Vlada postupa, kako i druge prisiljava na nezakonito djelovanje, te kako se otvoreno stavlja na stranu onih kojima ne odgovara zakonito djelovanje i ponašanje u sektoru zdravstva, navodi se u saopćenju.

Hrvatski ministri previše su puta do sada praktično pokazali kako imaju minornu ulogu u zaštiti hrvatskih interesa u aktualnoj Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona. Umjesto da se bave krucijalnim stvarima bitnim za svakodnevni život građana u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, aktualna kantonalna Vlada pod vodstvom Srećka Borasa jedino se bavi odmazdom nad kadrovima HDZBiH u kantonalnim ministarstvima i tijelima uprave. To je za njih jedina politika koju znaju raditi, ističu iz HDZ-a BiH.

Najbolji primjer za to je, kako aktualna kantonalna Vlada još nije usvojila Nacrt proračuna HNK za 2008. godinu, niti za to ima znanja i viziju. Građanima HNK-a je jasno kako aktualna kantonalna Vlada ne zna ispuniti i ostvariti ona silna predizborna obećanja za koja se sada vidi da su bili samo obmana birača, saopćeno je.