BiH
0

HDZ BiH o (ne)gradnji luke Neum

Sarajevo-x.com
Neum
Neum
U vezi sa gradnjom luke Neum, saopćenjem za javnost oglasio se i Općinski odbor HDZ-a BiH u Neumu.

"HDZ BiH je na svim dosadašnjim izborima imao gotovo apsolutnu potporu neumskog pučanstva i zato ima obvezu da građanima Neuma i široj javnosti iznese svoje stajalište glede svih značajnijih aktivnosti pa tako i o (ne)gradnji luke. HDZ BiH Neum energično odbacuje bilo kakvu pomisao o gradnji luke i sve te glasine smatra podmetanjima i dezinformacijama u cilju obmanjivanja javnosti. Okosnica razvitka Neum bila je i ostaje turizam s komplementarnim djelatnostima", saopćeno je iz HDZ-a BiH.

HDZ BiH Neum ističe da se zalaže za potpunu zaštitu neumskog zaljeva sto se ogleda i u nastavku gradnje glavnog kanalizacijskog kolektora prema granici s RH ali isto tako nastojeći potpuno urediti obalni pojas kroz izgradnju šetnica, staza, plažnog prostora, hortikulturno uređenje itd.

"Cilj je izgraditi Neum kao privlačnu i poželjnu destinaciju kako bi izgrađeni turistički kapaciteti dobilu svoju punu valorizaciju i kroz napredak i razvitak imali zadovoljne ljude", naglašeno je.

Iz HDZ-a BiH Neum dodaje se da određene kontraverze izaziva planirano uređenje centralnog obalnog pojasa-gradske rive sa graskom marinom i pristaništem za potrebe prometovanja turističkih brodova i privezište manjih plovila domaćih ljudi s namjerom sređivanja stanja u ovoj oblast5i kako to već rade u RH.

"Kapacitet marine po važećem planu je 40-tak vezova. Trenutno se radi projektna dokumentacija u svrhu navedene gradnje. Predviđena je javna rasprava na nivou idejnog projekta. Svi Neumljani, stručna javnost i ostali zainteresirani imat će priliku iznijeti svoje mišljenje i predlagati rješenje. Predviđena je javna rasprava na nivou idejnog projekta. Na kraju će Općinsko vijeće Neum donijeti konačnu odluku da li će se i kako graditi na ovom potezu. Zalažemo se za potpuno demokratski način odlučivanja. Sve druge priče su obično politiziranje i skupljanje jeftinih političkih poena onih čiji je doprinos razvitku neuma minoran", stoji u saopćenju.

Iz HDZ-a BiH Neum naglašavaju da intenzivno rade i na svim ostalim projektima koji povećavaju kvalitet življenja građana.