BiH
0

HDZ BiH neugodno iznenađen presudom Seferu Haliloviću

FENA
HDZ BiH neugodno je iznenađen presudom Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) koje je u žalbenom postupku oslobodilo Sefera Halilovića, bivšeg generala Armije BiH, optuženog za ratne zločine zbog masakra nad nedužnim hrvatskim civilima u BiH 1993. godine.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH, predstavnici te stranke razočarani su činjenicom da zločini nad Hrvatima u BiH nemaju isti tretman u Haaškom tribunalu, te da je u optužnici bilo navedeno kako se Sefer Halilović teretio za zločin nad nedužnim hrvatskim civilima koji se dogodio 8. i 9. rujna 1993. u selima Grabovica kod Jablanice i u selu Uzdol kod Prozora/Rame kada je ubijeno 13 hrvatskih civila, odnosno 29 hrvatskih civila i jedan zarobljeni pripadnik HVO-a.

"HDZ BiH dijeli razočaranje Haaškim sudom koji se nije udostojao niti točno pobrojati žrtve pokolja između 8. i 9. rujna 1993. godine, a prava istina je da je u selu Grabovica na svirep način pogubljeno preko trideset nedužnih hrvatskih civila gdje je bilo žena i djece, a ne 13 civila kako je bilo navedeno u optužnici", navodi se u priopćenju.

U HDZ-u BiH se pitaju što je bilo s ostalim žrtvama i tko će pri Haaškom tribunalu odgovarati za počinjeni zločin nad nedužnim hrvatskim civilima koji se dogodio 8. i 9. rujna 1993. u selima Grabovica i Uzdol.

Također, iz HDZ-a BiH upozoravaju kako je Haaški sud krajnje pristrano s očitom političkom porukom optužbi oslobodio ili pak na kratkotrajne zatvorske kazne osudio nekolicinu bošnjačkih generala koje se teretilo za masovne zločine nad Hrvatima Središnje Bosne i sjeverne Hercegovine.