BiH
0

HDZ BiH neće podržati izmjene budžeta za 2009.

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Klub zastupnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) neće podržati rebalans kantonalnog budžeta za 2009. koji se odnose na smanjenje plata budžetskih korisnika.

Klub zastupnika HDZ-a BiH smatra da su "izborna obećanja o povećanju plata i boljem status svih korisnika budžeta pusta obmana građana" jer kako drugačije nazvati izmjene budžeta u kojem se smanjuju sredstva stradalnicima rata, socijalno ugroženim i civilnim žrtvama rata te smanjuju plate za 10 posto.

Također, ukinute su stavke za medije, kulturu i sport, a znatno smanjenje za visoko obrazovanje i poticaje u poljoprivredi.

I pored zaključka Skupštine HNK-a o zabrani upošljavanja, kantonalna Vlada uposlila je veći broj djelatnika. Tako će se na sjednici Vlade HNK-a od 25. avgusta naći i prijedlog sistematizacije radnih mjesta Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK, gdje se predviđa upošljavanje 12 novih djelatnika, ističu u Klubu zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini HNK-a.

Stoga, iz tog kluba traže poštivanje zaključaka Skupštine HNK-a, kako se ne bi bespotrebno gomilala administracija i općenito povećavali materijalni troškovi budžetskih korisnika na račun smanjenja plata.