BiH
0

HDZ 1990 zabrinut situacijom RVI hrvatske nacionalnosti

FENA
Pododbor za branitelje mosatrskoga Gradskog odbora HDZ-a 1990 oglasio se priopćenje za javnost u kojemu je riječ o položaju hrvatskih ratnih vojnih invalida u BiH nakon ujedinjenja fondova.

U priopćenju stoji kako su hrvatski ratni vonni invalidi u neravnopravnom položaju nakon ujedinjenja fondova jer bošnjčki RVI čine 79 000 od ukupne 103 000 korisnika tih fondova, zatim zbog ukidanje komisije za 1. i 2. stupanj od strane ministra Zahida Crnkića, čime je zakinuto 4 000 do 5 000 hrvatskih korisnika koji čekaju na ostvarivanje svojih prava.

Hrvatski RVI u neravnopravnom su položaju, kako se tvrdi u priopćenju, i zbog uvođenje instituta za medicinsko vještačenje na inzistiranje Ministra Crnkića, koji poziva uglavnom RVI-je hrvatske populacije, a koji nije usvojen ni u Zastupničkom domu ni u Domu naroda Federacije BiH i, na kraju, kako stoji u priopćenju, omalaovažava se status hrvatskih RVI-ja novim vještačenjima na kojima im se umanjuje stupanj invalidnosti i od njih traži povrat novčanih sredstava na osnovi tako nastale razlike

Pododbor za branitelje mostarskoga Gradskog odbora HDZ-a 1990 zabrinut je stanjem u kojem se nalaze RVI-ji hrvatske nacionalnosti te predlaže da se što prije u Ministarstvo branitelja dovedu kadrovi iz reda hrvatskoga naroda, ispita regularnost instituta za medicinsko vještačenje, ako dođe do priznavanja tog instituta, da se vještačenje provodi nad svim korisnicima primanja invalidnina, a ne samo jednog naroda, da se uspostavi i objavi registar svih RVI-ja kako bi se imao uvid u to po kojim sve osnovama pojedinci primaju novčana sredstva te da se odustane od opterećivanja županijskih proračuna isplatama nezaposlenim braniteljima.

Sve navedeno potrebno je učiniti kako bi se hrvatski RVI-ji doveli u ravnopravan položaj sa ostalim korisnicima proračuna.

Pododbor za branitelje mostarskoga Gradskog odbora HDZ-a 1990 nudi suradnju svim hrvatskim RVI-jima i poziva ih da mu se obrate ako imaju problema s ostvarivanjem svojih prava, stoji na kraju priopćenja.