BiH
0

HDZ 1990 protiv izgradnje neumske luke

FENA
Općinski odbor (OO) HDZ-a 1990 Neum oglasio se saopćenjem u povodu najnovijih događanja oko izgradnje luke u Neumu, u kojemu izražava svoje najodlučnije protivljenje izgradnji neumske luke i svih ostalih popratnih objekata, bez obzira na to koje bi veličine ta luka trebala biti.

"Svjesni smo da je domaća neumska javnost slabo informirana o luci i aktivnostima koje slijede na tom planu. Dok neumska aktualna vlast i mnogi političari HDZ-a BiH koriste sve same umanjenice kako bi obmanuli nas Neumljane (lučica, manje pristanište, marina od pedeset vezova), na djelu je sasvim drugi plan", navodi se u priopćenju.

U Općinskome odboru HDZ-a 1990 ističu kako je u planu izgradnja jedne luke srednje veličine, a aktivnosti oko njezine izgradnje vode federalna tijela vlasti, uz suradnju i suglasnost sadašnje neumske vlasti.

Izgradnja luke, kako se navodi u priopćenju, tekla bi u više faza. Već se dovoze strojevi i otpočinju pripremni radovi na terenu u blizini Poštanskog odmarališta, a u tijeku je izrada lučkog projekta čiji je nositelj Eko-plan Mostar.

U prvoj fazi predviđeni su radovi na moru i izgradnja montažnih objekata za potrebe carine, granične policije, zdravstvene službe i skladišta goriva. Slijedila bi druga faza za izgradnju trajnih, "čvrstih" objekata te izgradnja terminala za utekućeni plin, a, kako to tvrde predstavnici domaće i federalne vlasti, luka bi služila za prihvat turističkih brodova i ostalih plovila.

U priopćenju se navodi kako se usporedo vode i aktivnosti oko izgradnje teretne luke, kojoj bi Luka Ploče bila alternativa jer, kako navode predstavnici određenih institucija, zato postoje dosta povoljniji uvjeti nego u Pločama.

"Promocija ove studije trebala se održati 2. studenoga 2007. godine, u Sarajevu, ali spletom određenih okolnosti do toga nije došlo, a kada će studija ugledati svjetlo dana, još nam nije poznato.

Zato se obraćamo svim našim Neumljanima i svim ljudima dobre volje da spriječimo ovaj pothvat na dostojanstven, human i demokratski način. Aktualnoj neumskoj vlasti poručujemo da omoguće građanima Neuma da demokratskim putem odluče o svojoj sudbini, da uzmu u obzir rezultate peticije i podrže raspisivanje referenduma o mogućoj izgradnji luke u Neumu", navodi se u priopćenju.

Razlog protivljenja izgradnji luke u Općinskome odboru HDZ-a 1900 navode Projekt Južni Jadran, koji su prije rata prihvatili bivša država i UN, a izradile vlade BiH, Hrvatske i Crne Gore.

"U spomenutom projektu nije predviđena izgradnja luke u Neumu, pa čak ni manje lučice, jer bi to dovelo do ekološke katastrofe većih razmjera toga dijela obale, okolice na moru i neumskog zaleđa.

Neumski kanal duboko se uvlači uz kopno, zatvoren je poluotokom Klekom, Pelješcem, Hvarom i ne postoji turbulentno gibanje spomenutog dijela mora pa su sasvim jasne tragične posljedice koje bi nastale izgradnjom luke", navodi se u priopćenju.

Nadalje, Studija neumskog ekosustava koji su nedavno zajednički izradili stručnjaci građevinskih fakulteta iz Mostara i Splita za potrebe UNESCO-a svjedoči kako je u Neumu riječ o jedinstvenom morskom ekosustavu zatvorenog tipa iznimno prožetim kraškim zaleđem od koga prima vodu i mineralne tvari i ono ga čini vrlo zavisnim.

"Svaka nekontrolirana izgradnja na ovom području imala bi vrlo teške posljedice po ekosustav Neuma i okolice. Stoga se protivimo izgradnji luke, pristaništa, devastaciji obale i divljoj izgradnji u Neumu koja sve više uzima maha.

U tom smislu potičemo da se Neum i poluotok Klek proglase ekološki zaštićenim područjem jer su ugroženi. Sačuvajmo Neum za nas, za naše potomstvo i za sve ljude koji će ovdje doći i uživati u ljepoti čistog, bistrog mora, čiste prirode i čistog zraka", navodi se u priopćenju OO HDZ-a 1900 Neum.