BiH
1

HDZ 1990: Izetbegovićev pritisak na pravosuđe nas vraća unazad

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
HDZ 1990 najoštrije osuđuje vršenje pritiska na rad pravosuđa Bosne i Hercegovine od strane najviših državnih dužnosnika u procesuiranju ratnih zločina.

"U cilju izgradnje trajnog mira i međusobnog pomirenja u Bosni i Hercegovini, imamo, kao društvo, za imperativ procesuirati i sankcionirati svaki ratni zločin koji se dogodio, bez obzira na nacionalnost zločinca ili žrtve. Stoga, smatramo kako je krajnje neprimjereno da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, izuzetno oštrim i subjektivnim tonom komentira rad Tužilaštva BiH, povodom hapšenja generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina", kaže se u saopćenju HDZ-a 1990.

Stranka demokratske akcije, na čelu koje je Izetbegović, u svom saopćenju povodom ovoga hapšenja, navodi kako je Mahmuljin žrtva "stvaranja vještačkog balansa" u zločinima zaraćenih strana u BiH, kaže se dalje u saopćenju.

"Smatramo kako je takva ocjena vrlo subjektivnog karaktera, koju demantiraju brojna hapšenja pripadnika HVO-a, koja u potpunosti premašuju 'esdeaovski balans'. Podsjećamo, samo u 2015. godini uhapšeno je preko 20 pripadnika HVO-a, oružane formacije najmalobrojnijeg naroda, koja je prema svim relevantnim pokazateljima, počinila najmanji broj zločina tijekom rata u BiH. Dok, zločini počinjeni nad Hrvatima Uzdola, Grabovice, Trusine i drugih, nikada nisu procesuirani niti je ko odgovarao za njih", navodi se u saopćenju.

HDZ 1990 očekuje objektivan i transparentan rad Tužilaštva i procesuiranje svih ratnih zločina, pritom pozivajući Izetbegovića i druge državne dužnosnike na nemiješanje u rad pravosuđa i donošenje pristranih zaključaka, koji nas, kao društvo i državu, vraćaju unatrag u procesu izgradnje mira.