BiH
0

HDZ 1990 i HSP (Đapić-dr. Jurišić): Raspudić nema našu podršku

FENA
HDZ 1990 i HSP BiH (Đapić-dr. Jurišić) na današnjoj su zajedničkoj konferenciji za novinare ponovili da neće podržati kandidaturu Marina Raspudića na mjesto premijera Hercegovačko-neretvanske županije.

Raspudića je na mjesto županijskog premijera predložio HDZ BiH, a njegovu kandidaturu prošloga je tjedna službeno potvrdio predsjedavajući Skupštine Ramiz Jelovac.

Time je, smatraju HDZ 1990 i HSP (Đapić-dr. Jurišić), prekršena volja hrvatskog biračkog tijela, odnosno Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a.

"Ramiz Jelovac, imenovanjem Marina Raspudića za mandatara, vodio se usko stranačkim interesima, odnosno interesima koalicije SDA-HDZ BiH. Ovo je prvi put od Dayton da se u Federaciji BiH ne poštuje volja jednog nacionalnog kluba zastupnika. Ovo sve što se radi jasan je znak opstrukcije izbornih rezultata", kazao je zastupnik HSP-a (Đapić-dr. Jurišić) i predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika Albert Šunjić.

Po riječima zamjenika predsjednika HDZ-a 1990 Martina Raguža, 11 od 16 hrvatskih zastupnika u županijskoj Skupštini podržava kandidaturu Srećka Borasa, kojeg je predložio HDZ 1990.

"Mislimo da uz podršku 11 hrvatskih zastupnika imamo pravo na imenovanje premijera. Svjesni smo da imamo kvalitetnog kandidata, kvalitetan program i kvalitetnu političku podršku da popravljamo poražavajuće stanje u ovoj županiji. Očito je da neki žele zadržati 'status quo' s čim se mi nećemo pomiriti", kazao je Raguž.

On je dodao da ne vjeruje u medijska nagađanja kako će Raspudić biti izabran za županijskog premijera uz pomoć glasova zastupnika Stranke za BiH, koja je ranije podržala Borasovu kandidaturu.

"Sa Strankom za BiH imamo korektan odnos i nastojat ćemo ga zadržati. U ovom momentu uopće ne želim špekulirati s bilo kakvom mogućnošću da oni odstupe od principa. Koliko znam, njihovo vodstvo poštuje volju Kluba. Kršenje tog načela bilo bi loše i za Stranku za BiH", kazao je Raguž.

Dodao je kako HDZ 1990 ne zanimaju ministarska mjesta u Vladi, koju bi sastavljao Raspudić.

Podsjećamo, na izborima održanim u listopadu 2006. godine po sedam mandata u Skupštini HNŽ-a osvojili su HDZ BiH i HDZ 1990, šest mandata SDA, pet Stranka za BiH, po dva HSP BiH (Đapić-dr. Jurišić) i SDP te jedan mandat Bosanskohercegovačka patriotska stranka. U međuvremenu, dva zastupnika HDZ-a BiH priklonila su se koaliciji HDZ 1990-HSP BiH (Đapić-dr. Jurišić).

Sjednica Skupštine HNŽ-a održat će se u petak, 22. lipnja, kada istječe rok kojeg je postavio visoki predstavnik. Da bi Raspudić postao premijerom HNŽ-a bit će mu potrebna dvotrećinska većina u Skupštini.

Mediji ovih dana nagađaju kako bi dva odmetnuta člana HDZ-a BiH, te zastupnici Stranke za BiH i SDP-a, ipak, mogli podržati Raspudića.