BiH
0

Hays: Treba uspostaviti funkcionalnu strukturu države

FENA
Bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH, politički analitičar pri američkom Institutu za mir Donald Hays, koji je inicirao ustavne promjene u BiH, izjavio je u utorak za Glas Amerike kako predložene ustavne promjene nisu kozmetičke, ali je istovremeno upozorio da one nisu ni dovoljne za dugotrajno razdoblje.

"Mislim da promjene koje su na stolu nisu dovoljne na duge staze, međutim ako će BiH iskoraknuti naprijed kako bi bila funkcionalna država, stvar koju treba uraditi jeste uspostaviti funkcionalnu strukturu države. Ove promjene će započeti taj proces time što će stvoriti jaku funkciju premijera, sa stvarnom vlašću, time što će državi stvoriti stvarne ovlasti da pregovara s Evropom uime svojih građana i usmjeravajući ostale dijelove vlade u pravcu veće koherentnosti i funkcionalnosti", kazao je Hays.

Međutim, dodao je kako ustavne promjene same po sebi neće stvoriti zemlju koja je čvrsta i kohezivna, koja ima jedinstvenu viziju budućnosti, koja će se sama postaviti tako da ima jedinstvenu viziju za Evropu. To mogu učiniti samo građani Bosne i Hercegovine, zajedno.

"To je pitanje međusobnog povjerenja, a ne ustavnih promjena, rekao je za Glas Amerike bivši zamjenik visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Hays je izjavu dao u vrijeme dok traje zasjednje Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojem zastupnici još uvijek polemiziraju o tome treba li ili ne usvojiti predložene amandmane na Ustav BiH.