BiH
91

Hatidža Mehmedović: Izdržavam robiju i živim u tamnici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović kazala je da se danas, na 21. godišnjicu genocida u Srebrenici, osjeća jako tužno.

"Izdržavam robiju 21 godinu, a oni koji su učestvovali u genocidu nagrađeni su slobodom. Ideolozima kojima se sudi u Haškom tribunalu, presudili su nama i našoj djeci na današnji datum. Živim u tamnici, bez prozora i vrata, ne osjećam lijepe dane i nema čemu da se radujem kad nema moje djece" kazala je Mehmedović, koja je mišljenja da je Srebrenica pečat na sva zlodjela koja su počinjena od drugih.

Mehmedović je naglasila da je razočarana u Ujedinjene nacije, jer, kako kaže, 1992. i 1995. godine su mogli mnogo da učine za narod.

"Ujedinjene nacije na današnji datum su nas izdale što dokazuje i broj ubijenih žrtava, 8.372. Ipak, želim da velike sile mijenjaju svijest i politiku te da svi obični ljudi imaju pravo na život", ističe Mehmedović.

Mehmedović moli Boga da se nikad i nikome ne ponovi Srebrenica, dodajući da se preživjele žrtve rata bore za pravdu.

"Svaka osoba ima pravo na život, zločinci trebaju da prihvate odgovornost za genocid koji su počinili. Iako nismo zadovoljni mnogim presudama, zločinci treba da odgovaraju za zločin koji su počinli", zaključuje Mehmedović.