BiH
34

Hatidža Mehmedović: Holanđani su dokazali da su saučesnici u srebreničkom genocidu

E.S.H.
Hatidža Mehmedović (Foto: AFP)
Hatidža Mehmedović (Foto: AFP)
Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke“ Hatidža Mehmedović, komentirajući odluku Okružnog suda u Den Hagu, je za Klix.ba rekla da je ogorčena odlukom, te da su Holanđani dokazali da su saučesnici u srebreničkom genocidu zajedno sa Srbima.

"Znajući da je kompletna Srebrenica bila zaštićena zona, a ne samo Potočari i baza UN-a, sada se vidi da su Srbima u genocidu bili saučesnici. Svi su mogli stati u bazu, ali oni su uzeli samo oko 5.000 osoba i nisu dali da više ljudi prođe. Stajali su naoružani i nismo mogli ući. Sjećam se toga, to nikada neću zaboraviti. Došlo je vrijeme da napustimo svoje kuće kada su četiri korpusa stegla obruč oko Srebrenice, a rečeno nam je da svi koji su sposobni mogu ići preko šume i da će bezbjedno preći na slobodnu teritoriju", prisjetila se Mehmedović.

Dodala je da je to bila poruka UNPROFOR-a.

"Slušala sam lično kada nam je tako rečeno, ali smo prevareni na svim poljima i ovo je skandalozno što je ispalo da je samo baza UN-a bila zaštićena. Ovo je samo so na žive rane onih kojih su preživjeli genocid", rekla je Mehmedović.

Okružni sud u Den Hagu je djelimično uvažio tužbu 8.000 Srebreničana protiv države Holandije. Srebrenička udruženja su tužila ovu državu jer holandski bataljon nije zaštitio žrtve u UN-ovoj zaštićenoj zoni 1995. godine.

Nakon pravosnažnosti presude očekuje se da sud naloži državi Holandiji da Srebreničanima isplati odštetu. Za to će biti potrebna pravosnažnost presude, vjerovatno između godinu ili dvije.

"Nama pare ne trebaju, ali nam je važna odgovornost. Nećemo stati na ovome, ići ćemo do Strazbura. Prst jednog mog djeteta ništa ne može vratiti. To su bila djeca, to nisu bili mravi, neko ih je rodio i nijedan život se ne može platiti, ali nama treba pravda i pravednost da se zna da je neko bio odgovoran. Oprali su Srbiju od odgovornosti, oprali su entitet koji je genocidna tvorevina i oni koji su krivi za genocid su na slobodi. Da se ovo desilo nekom drugom narodu, sve bi bilo drugačije. Mislili su da su uništili sve, ali nisu. Majke će se dok su žive boriti", poručila je Hatidža Mehmedović.

Napomenula je da se genocid desio u Srebrenici i da je za to odgovoran holandski bataljon, ali i Ujedinjene nacije.

"Ne mogu se oprati od odgovornosti. Znamo da su pali na ispitu 1995. godine, ali ni poslije nisu ništa uradili. Presuda za genocid je ostala samo da prašina pada na nju, ono što je stvoreno na genocidu treba anulirati. Zločinci trebaju da odgovaraju pred sudom", zaključila je predsjednica Udruženja "Srebreničke majke“ Hatidža Mehmedović u razgovoru za Klix.ba.