BiH
185

Hatidža Mehmedović: Dok tražimo kosti djece u grobnicama, oni nagrađuju zločince

Piše: M. N.
Milorad Dodik i Hatidža Mehmedović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik i Hatidža Mehmedović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović ostala je zatečena informacijom da je danas na Palama otvoren Studentski dom koji nosi naziv prema haškom osuđeniku Radovanui Karadžiću kojem se na teret stavljaju brojni svirepi zločini počinjeni u BiH.

U nevjerici, ova majka koja je ostala sama jer su joj dva sina i muž ubijeni u genocidu u Srebrenici, ističe kako u ovoj zemlji i na ovom svijetu nema pravde za preživjele žrtve svih strahota rata.

"Zamislite kako je nama porodicama. Međunarodna zajednica se oglušuje, kao da im daje vjetar u leđa. Da je pravde i pravednosti, imena zločinaca se ne bi smjela spominjati, a kamo li ovo. Iz prošlosti trebamo naučiti, da se ne ponove strahote, ali na ovaj način daj Bože da se ne ponovi sve", rekla je Mehmedović za Klix.ba.

Srebrenička majka kaže kako "za more bijelih nišana širom BiH nema kazne na ovom svijetu "

"Mi smo u strahu. To je previše. Nagrađuju kasapine i zločince i tako odgajaju djecu u fašizmu koja će biti spreman uraditi gore zločine od njih. Mi smo ogorčeni. Sram ih bilo da nazovu takvu ustanovu po kasapinu koji je hiljade majki ostavio bez djece, sestara bez braće, supruga bez muževa. Dok mi tražimo kosti naše djece po masovnim grobnicama oni studentske domove nazivaju po zločincima", kazala je Mehmedović.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na Palama otvorio studentski dom nazvan po haškom optuženiku Radovanu Karadžiću. Među brojnim zvanicama otkrivanju ploče s imenom prisustvovale su kćerka i supruga Radovana Karadžica. U narednom periodu ovo će biti dom za studente iz Istočnog Sarajeva.