Osam novih nacionalnih spomenika
0

Hastahana uvrštena na Listu ugroženih spomenika BiH

Piše: A. Dž.
Hastahana (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Hastahana (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na svojoj 56. sjednici osam pokretnih i nepokretnih dobara proglasila nacionalnim spomenicima.

Riječ je o dvije zbirke slika iz Međunarodne galerije portreta u Tuzli - Zbirka Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije te Zbirka slika Ismeta Mujezinovića. Nacionalnim spomenicima proglašene su dvije nekropole sa stećcima, jedna na području općine Foča, a druga na području Tomislavgrada, zatim historijski spomenik Partizanski voz na Oštrelju, poznatiji kao Titov voz, značajan za historiju sredine 20. vijeka i još dva historijska spomenika.

To su zgrada nekadašnje sinagoge u Zenici koja se koristi kao izložbeni prostor Zeničkog muzeja, Crkva svetog Ilije proroka u Maglaju koja je bila značajno oštećena tokom rata. Kada su u pitanju graditeljske cjeline, nacionalnim spomenikom proglašena je Ishodišna kuća u Vrapčićima pored Mostara.

Komisija je na ovoj sjednici donijela i četiri negativne odluke kojima se utvrđuje da dobra za koja je podnesen zahtjev da budu proglašena nacionalnim spomenicima ne ispunjavaju uslove u skladu sa kriterijima.

Negativne odluke donešene su za tri džamije na prostoru općine Gradačac, u Donjoj Zelini i Srednjoj Zelini te tzv. Brdo džamija, kao i kuća porodice Muftić u Mostaru koja je već obuhvaćena režimom zaštite.

Komisija je na svojoj posljednjoj sjednici donijela odluku o uvrštanju još dva spomenika na Listu ugroženih spomenika. To su Hastahana (zgrada Vakufske bolnice) u Sarajevu čije stanje se pogoršalo nakon prošlogodišnjeg snijega, te Džabića kula u Vrapčićima kod Mostara, koja je zbog nekorištenja izložena naglom propadanju.