BiH
0

Haško tužilaštvo odbilo Mladićev zahtjev za oslobađanjem

Klix.ba
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Odgovarajući na zahtjev Ratka Mladića da bude oslobođen krivice na pola suđenja, Haško tužilaštvo istaklo je da do sada izvedeni dokazi jasno govore o odgovornosti optuženog za zločine i genocid u BiH.

Tužilac Dermot Groome kazao je da se zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) mora odbiti, obzirom da "apsolutno ne osporava argumente tužilaštva“.

"Tužilaštvo je ponudilo na stotine svjedoka i hiljade dokaza. Ti dokazi jasno i nedvosmisleno pokazuju istinu o svim zločinima i krivičnim djelima iz optužnice, kao i ulogu Mladića u tim djelima i njegovu odgovornost“, kazao je Groom.

Prema riječima tužioca Grooma, Mladić i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić – kojem se također sudi u Haagu – bili su "najistaknutiji članovi udruženog zločinačkog poduhvata“, javio je Birn Justice Report.

"Svi dokazi jasno pokazuju da između maja 1992. i novembra 1995. Mladić bio ključna figura u razvoju sveopšteg udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje Muslimana i Hrvata sa teritorije na koje su Srbi polagali pravo putem etničkog čišćenja i to zločinima progona, ubistva i drugim zlodjelima“, rekao je Groom.

Odbrana Ratka Mladića u ponedjeljak, 17. marta, zatražila od Haškog tribunala da nekadašnjeg komandanta VRS-a oslobodi optužbi za genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tužilac je pojasnio da su svi zločini iz optužnice korišteni kao način ispunjenja ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata.

"Teror granatiranja i snajperskog djelovanja po Sarajevu, korišten je da se vrši pritisak na Bosanasku vladu i međunarodnu zajednicu da se ispune demografski ciljevi Srba, a uzimanje talaca UN-a da se napravi poluga pritiska na UN i NATO. Najistaknutiji u tome su bili Karadžić i general Mladić“, istakao je tužilac.

Groom je osporavao i tvrdnju Mladićeve odbrane da se dokazni postupak tužilaštva svodio da to da je optuženi kao komandant VRS-a „morao biti kriv za zločine svojih podređenih“.

"Tužilaštvo se u dokazivanju ne oslanja na formalnu ulogu. Mladić je doprinio činjenju zločina primarno svojim ovlaštenjima i sposobnošću da angažuje vlasti u sprovođenju krivičnih djela. Mladić je nadzirao saradnju VRS-a sa drugim institucijama, koje su radile s drugim članovima udruženog zločinačkog poduhvata“, rekao je tužilac.

Haško tužilaštvo je u odgovoru na zahtjev Mladićeve odbrane citiralo iskaze svjedoka i vještaka koji su govorili o Mladićevom prisustvu na mjestima zločina, te o njegovoj kontroli nad jedinicama na terenu.

Tužilac Groome je rekao da je tužilac upravljao jedinicama "direktno i aktivno“.

"Mladić je u svojim naređenjima uveo eliminacijsku retoriku, to je bilo verbalno zlostavljanje, gdje je u direktivama VRS-a govorio ustaše i Turci. On je koristio verbalna zlostavljanja, što je bio relevantan faktor za utvrđivanje genocidne namjere. On je te termine koristio tokom cijelog rata, za Bosanske Muslimane i Hrvate i njihove zajednice“, rekao je Groome.

Mladićeva Odbrana će se osvrnuti na izlaganje tužilštva u srijedu, 19. marta.