BiH
2

Haški tribunal: Tužioci osporavaju Mladićevu zabrinutost zbog pristrasnosti

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Haški tužioci su zatražili od Sudskog vijeća da odbaci zahtjev odbrane Ratka Mladića u kojem je zatražena potvrda da niko od pravnika koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću ne radi ili neće raditi na presudi Mladiću zbog moguće pristrasnosti.

U odgovoru na zahtjev Mladićevih advokata, tužioci su naveli da će haške sudije donijeti presudu te da činjenica da im pomažu pravnici koji su prethodno radili u drugim postupcima nije značajna.

“Apelaciono vijeće je prethodno potvrdilo da samo sudije imaju moć da donose odluke, dok pravni saradnici i savjetnici nemaju takvu moć, već samo pružaju podršku sudijama”, stoji u odgovoru tužilaca.

Haško tužilaštvo je u podnesku navelo i da je Tribunal do sada više puta odbijao slične zahtjeve odbrana drugih optuženika.

Mladićeva odbrana je sredinom prošlog mjeseca zatražila garanciju da niko od pravnika koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću ne radi ili neće raditi na presudi Mladiću, ili u suprotnom - poništenje postupka.

Branioci su ovaj podnesak podnijeli nakon što su, kako su naveli, saznali da većina pravnika koji su učestvovali u nacrtu prvostepene presude Karadžiću, sada radi pri vijeću koje će donijeti presudu Mladiću.

“Odbrana je zabrinuta da li je Vijeće u mogućnosti da poštuje pretpostavku nevinosti i uticaja na sudsku nepristrasnost, kada su upravo oni pojedinci koji će pisati prvi nacrt presude već sastavali zaključke koji osuđuju optuženog u drugom predmetu”, naveli su branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, kao i za terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, u martu je osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, progon u većem broju općina, te terorisanje stanovnika Sarajeva i uzimanje talaca. Oslobođen je krivice po optužbi za genocid u drugim općinama 1992. godine, prenosi Birn.