BiH
0

Haški tribunal: Karadžić traži novo suđenje

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić, koji je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, drugi put je zatražio novo suđenje.

On je naveo da traži ponavljanje sudskog postupka jer smatra da je tužilaštvo u više navrata prekršilo svoje obaveze i nije odbrani dostavilo sve izjave svjedoka i druga dokumenta koje je bilo dužno da dostavi. Time je, kako kaže, tužilaštvo nanijelo višestruku štetu odbrani što je rezultiralo nepravednim suđenjem, navodi se u saopćenju Tribunala, prenosi agencija Tanjug.

U podnesku Karadžić navodi da je otpočinjanje novog suđenja jedini pravni lijek koji može da mu osigura pošteno suđenje pošto tužilaštvo nije ispunilo svoje obaveze prema sudskom vijeću i odbrani.

"Sudsko vijeće, kao čuvar prava optuženog na pravedno suđenje, ne bi trebalo da okrene glavu pred ovom neprijatnošću", piše Karadžić.

On je pred Haškim sudom optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-1995. Uhapšen je u julu 2008. godine, a suđenje mu je počelo u oktobru 2009. Iznošenje završnih riječi u prvostepenom postupku predviđeno je za septembar i oktobar ove godine. Karadžić se sam brani pred Tribunalom.