BiH
25

Haški tribunal izdao nalog za hapšenje Šešeljevih radikala

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Haški tribunal izdao je međunarodni nalog za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS), koje je optužio za nepoštovanje suda.

Nalogom se naređuje hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, koji su optuženi da su uticali na svjedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promjene iskaze ili da ne svjedoče.

Haški tribunal je vlastima u Beogradu već u januaru 2015. godine naložio hapšenje Jojića, Radete i Ostojića, ali po njemu nije postupljeno. Ocjenjujući da je Srbija nekoliko puta odbila da uhapsi i u Haag izruči troje radikala, Haški tribunal je 5. oktobra izdao međunarodni nalog za hapšenje.

Tim nalogom, sa kojeg je, u utorak, 29. novembra, skinuta oznaka povjeljivosti, Tribunal nalaže ovlaštenim službama i zvaničnicima “svih država članica Ujedinjenih nacija (UN) da smjesta djeluju, u cilju hapšenja, pritvaranja i prebacivanja u Tribunal” troje optuženih.

Sudije su međunarodni nalog izdale u vjeri da bi “mogao doprinjeti da sprovođenje pravde više ne bude opstruirano”.

Haški tribunal je Srbiju već prijavio Vijeću sigurnosti UN zbog nesaradnje u slučaju troje radikala.

Viši sud u Beogradu odlučio je, ranije ove godine, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, ali ne i za nepoštovanje suda. Sličnu argumentaciju prethodno je upotrijebila i Francuska, koja je odbila da izruči Tribunalu svoju državljanku Florence Hartmann, koja je bila osuđena na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja suda. Hartmann je na kraju uhapšena u Holandiji i odslužila je dvije trećine kazne.

Krajem marta ove godine, Šešelj je oslobođen krivice za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, prenosi Birn.