BiH
0

Haški tribunal danas će odlučiti o slučaju Delić

Sarajevo-x.com
Dežurni sudija Haškog tribunala danas bi trebao donijeti odluku o tome hoće li se penzionisani general Armije RBiH morati vratiti sa privremene slobode, odnosno razmotriti zahtjev haškog Tužilaštva da se Delić vrati u haški pritvor zbog susreta sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem.

Naime, penzionisanom generalu Armije RBiH, nakon puštanja na privremenu slobodu, strogo je zabranjeno govoriti o slučaju koji se protiv njega vodi pred Haškim tribunalom. Zahtjev haškog Tužilaštva sudijama da se Delić vrati u Sheveningen uslijedio je nakon što je prošle sedmice iz kabineta člana Predsjedništva BiH upućeno saopćenje za javnost u kojem se opisuje tok posjete Delića Silajdžiću uz prateće fotografije i u kojem stoji da se Silajdžić "interesovao“ za Delićev slučaj pred Haškim tribunalom.

Nakon što je Tužilštvo Haškog tribunala uputilo zahtjev da se povuče Odluka o privremenom puštanju na slobodu Rasima Delića, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić istupio je u javnost još jednim saopćenjem kojim pokušava objasniti tok razgovora i uvjeriti relevantne faktore da s Delićem nije govorio o postupku pred Haškim tribunalom.

"Prilikom susreta sa generalom Delićem predmet razgovora nije bio proces koji se protiv njega vodi pred Međunarodnim tribunalom u Hagu. Već na početku susreta ja sam se interesovao za tok postupka, ali me je general Delić obavijestio da o tim pitanjima ne može razgovarati dok traje postupak. Zbog toga nismo razgovarali ni o optužnici ni o odbrani. Veoma mi je žao što je zbog ovog nesporazuma general Delić izložen dodatnim neprijatnostima", navodi se u saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Vlada FBiH jučer je ocijenila da su resorna federalna ministarstva ispoštovala sve obaveze preuzete u svrhu obezbjeđenja garancija datih za privremeni boravak na slobodi Rasima Delića. Vlada FBiH ocijenila je da tokom susreta između Delića i Silajdžića nije došlo do kršenja odredbe Pretresnog vijeća Haškog tribunala o puštanju na slobodu.

Delić bi se u Haag trebao vratiti 11. januara, a dežurni sudija Haškog tribunala danas će odlučiti o tome da li je potrebno da se Delić u Sheveningen vrati i prije tog datuma.