Pauza za zločinca
0

Haški sud pustio Simatovića na privremenu slobodu

FENA
Franko Simatović u haškoj sudnici
Franko Simatović u haškoj sudnici
Franko Simatović, bivši dužnosnik srbijanske službe sigurnosti optužen pred haškim sudom za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, bit će privremeno na slobodi do pred kraj aprila, odlučio je u srijedu haški sud.

Sud je, kako javlja srbijanska agencija Beta, u srijedu odlučio na privremenu slobodu pustiti Simatovića, koji će se, prema odluci raspravnog vijeća, u pritvor suda morati vratiti 26. aprila. Jamstvo da će se Simatović vratiti na nastavak suđenja, zakazan za 30. aprila, dala je, kako se navodi, srbijanska vlada.

Potkraj decembra 2011. beogradski su mediji javili kako je Simatović razočaran u Srbiju te da njegovi odvjetnici optužuju srbijanske vlasti da su mu bez objašnjenja uskratile jamstvo za njegov boravak na slobodi tokom zimske pauze u sudu. Kako je tada navedeno, Simatović, bivši zapovjednik jedinice za specijalne operacije srbijanske službe državne sigurnosti (SDB), bio je razočaran u državu jer mu nije obnovljeno jamstvo za privremeno puštanje na slobodu, unatoč tome što je, po riječima njegovih odvjetnika, Haaški sud odobrio njegovo oslobađanje tokom zimske pauze.

Bivši šef srbijanske službe državne sigurnosti Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović optuženi su za zločine nad hrvatskim i muslimanskim stanovništvom tokom ratova u Hrvatskoj i BiH. Optužnica u pet tačaka tereti Stanišića i Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubistvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima. Zločine su, po optužnici, u Hrvatskoj i BiH počinile jedinice SDB-a, odnosno jedinice i paravojne formacije koje je stvorila SDB ili je pomogla njihovom stvaranju. Među tim jedinicama su i "Crvene beretke", "Škorpioni", Arkanovi "Tigrovi", "Knindže", pripadnici Martićeve policije, kao i milicija tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Beta dodaje kako vijeće predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea još nije donijelo odluku o zahtjevu prvooptuženog Stanišića da bude privremeno oslobođen za vrijeme pauze u procesu koja je počela 30. marta.