Hrvatska dala garanciju
0

Haški sud pustio Jadranka Prlića na privremenu slobodu

FENA
Jadranko Prlić u haškoj sudnici
Jadranko Prlić u haškoj sudnici
Raspravno vijeće Haškoga suda odlučilo je pustiti bivšeg premijera samoproglašene Herceg-Bosne Jadranka Prlića, koji u haškom pritvoru čeka izricanje nepravomoćne presude, na privremenu slobodu a haško tužilaštvo odmah nakon toga uložilo je žalbu na tu odluku, prema dokumentima koje je u ponedjeljak objavio Haški sud.

Raspravno je vijeće prošlog četvrtka, nakon što je ranije redovno odbijalo zahtjeve optužene šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata za puštanjem na privremenu slobodu, donijelo odluku da Prlića pusti na slobodu na tri mjeseca otvarajući mogućnost da nakon toga zatraži prodženje boravka na privremenoj slobodi. Tužilaštvo je sljedeći dan uložilo žalbu na tu odluku.

Raspravno je vijeće u odluci kojom se odobrava zahtjev za puštanjem na privremenu slobodu napisalo kako bi zbog kompleksnosti i opsega predmeta odlučivanje trojice sudaca o presudi moglo potrajati te je odlučilo pustiti Prlića na slobodu s tim da datum njegova izlaska iz pritvora kao i uslovi boravka na slobodi ostaju tajni odlukom suda. Iz podnesaka je tek vidljivo da je garanciju za njegov boravak na slobodi dala Hrvatska te bi trebao boraviti na području Zagreba.

Prlić je zajedno s pet bivših političkih i vojnih čelnika samoproglašene HR Herceg-Bosne u haškom pritvoru od 5. aprila 2004. godine.

Haško tužilaštvo bivše čelnike samoproglašene HR Herceg-Bosne - premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog poduhvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja "velike Hrvatske".

Suđenje je počelo u aprilu 2006. i pretvorilo se u jedno od najdužih suđenja pred Haaškim sudom a u martu ove godine održane su završne riječi te se od tada čeka presuda koja će, prema službenim najavama iz Haškoga suda, biti izrečena najranije u junu sljedeće godine.

Tužilaštvo je u završnim riječima zatražilo da ih se proglasi krivima te su tužitelji za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Ćorića 35 a za Pušića 25 godina zatvora, dok su odbrane zatražile njihovo oslobađanje.

Predmet protiv šestorke jedan je od najkompleksnijih pred Haškim sudom i samo je dokaznih predmeta oko deset hiljada.