BiH
0

Haški osuđenik Momčilo Krajišnik tvrdi da RS ima pravo na referendum

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas u Banjoj Luci s dosadašnjim predsjednicima entitetskog parlamenta Momčilom Krajišnikom, Draganom Kalinićem, Petrom Đokićem, Dušanom Stojičićem i Igorom Radojičićem.

Nakon sasatanka, kojem je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Čubrilović je rekao da su razmijenjena mišljenja o aktulenoj političkoj situaciji, te da je o tome govorio i Dodik.

"Nismo pretendovali da donosio neke zaključke, ali bilo je korisno da čujemo mišljenja, s obizrom da svi dolazimo iz različitih stranaka", rekao je Čubrilović na press-konferenciji.

Zahvalio se dosadašnjim predsjednicima Narodne skupštine RS-a na razvoju parlamentrne kulture i paralmenta, kao jedne od najvažnijih institucije RS-a.

Novinarima se obratio i prvi predsjednik Narodne skupštine RS-a Momčilo Krajišnik, koji je naveo da svi u RS treba da rade na jedinstvu naroda i sačuvanju RS, koja se bez toga ne može sačuvati.

On tvrdi da nije floskula da je RS ugrožena, a da na to prvenstevno može uticati nejedinstvo u tom bh. entitetu.

Tvrdi i da RS ima pravo na referendum, posebno o Danu RS-a.

"Niko nema ništa protiv Ustavnog suda BiH, već njegove zloupotrebe", kazao je on i dodao da je RS u najvećoj mjeri stvorio srpski narod i on na nju ima najviše pravo, a svi ostali mogu da u njoj slobodno žive.

Krajišnik je proveo 13 godina u zatvoru, nakon što je u Haškom tribunalu optužen za zločine, etničko čišćenje i genocid u BiH.

Uhapšen je 3. aprila 2000. godine, a kaznu je odležao u Haškom tribunal i u Velikoj Britaniji.

Bivši predsjednik parlamenta RS-a Dragan Kalinić je također pozvao sve stranke u RS da rade u korist tog bh.entiteta.