BiH
203

Hasečić: Šta je Vučić tražio u BiH tokom agresije?

FENA
Bakira Hasečić
Bakira Hasečić
Predsjednica Udruženja "Žena - žrtva rata" Bakira Hasečić ocijenila je licemjernom inicijativu premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića da se ustanovi zajednički dan sjećanja na sve žrtve na prostoru bivše Jugoslavije.

U razgovoru za Fenu navela je da je to još jedno u nizu ruganje i ismijavanje žrtava stravičnih zločina u Bosni i Hercegovini jer takvom inicijativom, smatra Hasečić, Srbija s Vučićem na čelu želi izjednačiti žrtvu i agresora.

"Izjednačavanje se ne može dozvoliti jer su samo u Višegradu, koji je grad živih lomača, za jedan mjesec na desetak lokacija, a među najpoznatijim su žive lomače u Pionirskoj ulici i na Bikavcu, bilo spaljeno 140 civila pretežno žena i djece", podsjeća Hasečić.

Također, dodala je, ovakva inicijativa je pokušaj amnestije agresora i zločinaca te podvlači da jedini datum koji BiH i Republika Srbija mogu obilježiti zajedno je dan kada su se desile prošlogodišnje poplave.

"Došlo je vrijeme da tužilaštvo odgovori šta je Vučić tražio u BiH tokom agresije i kakvo je njegovo učešće u ratu u Hrvatskoj i BiH", mišljenje je Hasečić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će predložiti svim liderima država bivše Jugoslavije obilježavanje zajedničkog dana sjećanja na žrtve u ratovima na tom prostoru.

Pojasnio je da bi to bio zajednički datum kada bi se svi narodi sjećali svih stradalih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.