Dolijao zločinac iz Višegrada
0

Hasečić: Sanjala sam Krsmanovićevo hapšenje

Piše: N. Jamaković
Bakira Hasečić
Bakira Hasečić
"Prije dvije noći sanjala sam da je uhapšen. I eto, dragi Allah me nagradio njegovim hapšenjem", ovako je za naš portal predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić prokomentarisala sinoćnje hapšenje zločinca iz ratnog Višegrada i Sjeverina, Olivera Krsmanovića (48).
Krsmanović pred hotelom Vilina vlas u Višegradu 1992.
Krsmanović pred hotelom Vilina vlas u Višegradu 1992.
"Krsmanović je bio rame uz rame s višegradskim zlikovcem Milanom Lukićem. Odgovoran je za ubijanje civila i za najstrašnije zločine u Višegradu i šire", kaže Hasečićeva, koja je preživjela golgotu ratnog Višegrada.

Dodala je kako se nada da će dobiti visoku zatvorsku kaznu za sve što je činio, te da će toj kazni biti pridodana 20-godišnja kazna zatvora koju mu je u odsustvu dosudio Okružni sud u Beogradu 2005. godine za ratni zločin nad Sjeverincima. Krsmanović je, naime, osuđen za sudjelovanje u otmici 16 osoba bošnjačke nacionalnosti u mjestu Sjeverin, koji su nakon toga mučeni, zlostavljani i ubijeni na području općine Višegrad.

Tužilac Tužilaštva BiH predložit će Sudu BiH određivanje mjere pritvora za Krsmanovića. Tužilaštvo BiH će, također, u kontaktima sa srbijanskim pravosuđem potraživati dokaze protiv Krsmanovića za ratni zločin nad žrtvama iz Sjeverina, a koje su prikupili pravosudni organi Republike Srbije.

"Tužilaštvo BiH nastavlja istragu protiv Krsmanovića u pravcu podizanja optužnice za krivična djela ratnog zločina nad bošnjačkim stanovništvom na području Višegrada", saopćeno je iz državnog tužilaštva.