BiH
126

Hasan Nuhanović: Porodice žrtava genocida moći će tužiti Holandiju, spreman sam pomoći

Anadolija
Hasan Nuhanović (Foto: Anadolija)
Hasan Nuhanović (Foto: Anadolija)
Ovdje je uspostavljen presedan u međunarodnom pravu, koji može imati određene posljedice za državu Holandiju i za mirovne misije u svijetu, izjavio je za Agenciju Anadolija bivši prevodilac Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici Hasan Nuhanović nakon konačne presude Vrhovnog suda Holandije kojom je potvrđena odgovornost te države za smrt njegovog brata i oca, te smrt Rize Mustafića.

Nuhanović je presudu ocijenio kao djelomično uspješan kraj bitke koja je trajala 11 godina, dodavši da je na sudu u Holandiji dostignuta ''određena vrsta pravde''.

Kao najvažniji dio presude Nuhanović je istakao činjenicu da ona potvrđuje odgovornost države Holandije za ono što se dogodilo prije 18 godina u Potočarima i bazi UN-a u tom srebreničkom mjestu.

"Što se tiče posljedica, ja koliko shvatam ovdje je uspostavljen presedan u međunarodnom pravu koji može imati određene posljedice za državu i za mirovnu misiju u svijetu", rekao je Nuhanović.

U početku procesa bilo je teško boraviti u Holandiji, kazao je Nuhanović, s obzirom da se nalazio među Holanđanima, a oni su ti koji su njegovu porodicu poslali u smrt.

"Međutim, ja sam ovdje, također, imao podršku Holanđana koji su bili uz mene. Moja vjera u ljudskost u Holandiji nije nestala, jer imao sam podršku od njih, nakon svega što su Holanđani uradili mojoj porodici. Ali ja sam kroz to išao sam i sam se s tim nosim", istakao je Nuhanović.

Proces naplatu obeštećenja za smrt članova porodice Nuhanović i Mustafić vodit će se u odvojenom postupku i na drugom sudu, pojasnio je Hasan Nuhanović.

On je dodao da je spreman pomoći i drugim porodicama koje se odluče na isti korak. Osigurao im je sve dokaze i informacije koje je i sam posjedovao.

"Ovim danas što je pročitano i onim u presudi od 2011. godine sud je rekao da istovremeno mogu biti odgovorni i država koja šalje trupe, ali i UN, odnosno u ovom slučaju i Holandija i UN. To je ono što je bilo bitno u drugostepenoj presudi iz 2011. godine i mislim da je potvrđeno i ovaj put odnosno da država ne može izbjeći svoju odgovornost i samo pokazati prstom u UN i obrnuto", zaključio je Nuhanović.

Tužbu protiv Holandije podnijeli su Hasan Nuhanović, i porodica Rize Mustafića. Naime, 13 jula 1995. godine, holandski vojnici su predali Mustafića, te brata i oca Hasana Nuhanovića srpskim snagama koji su ih kasnije ubili. Podnositelji prijave smatrali su da su Holanđani trebali znati da će njihove porodice biti ubijene.

U genocidu u Srebrenici jula 1995. godine ubijeno je više od 8.000 srebreničkih muškaraca i dječaka.