BiH
5

Hasan Nuhanović: Holandija nam nudi mizerne odštete za smrt naših najmilijih

Anadolija
Hasan Nuhanović (Foto: Anadolija)
Hasan Nuhanović (Foto: Anadolija)
Bivši prevodilac Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici, Hasan Nuhanović, nakon informacija o tome da država Holandija još uvijek nije odredila visinu odštete koja će biti isplaćena porodicama žrtava dvije srebreničke porodice koje su dobile sudski spor prošle godine kada je Vrhovni sud donio odluku da država Holandije nije spriječila smrt njihovih najmilijih, izjavio je za Anadolu Agency (AA) kako holandska vlada nudi porodicama žrtava mizerne odštete.

“Nakon presude u septembru prošle godine advokatica koja zastupa moj slučaj imala je samo jedan sastanak sa predstavnicima vlade Holandije. Ništa zvanično nije dogovoreno, i sada postoje dvije opcije, ili da se dogovorimo oko neposredne pogodbe ili da sve ide na sud”, rekao je on.

Naglašava da je visina odštete koju je ponudila holandska vlada njemu i porodici Rize Mustafića vrlo niska i mizerna, iako je riječ o jednoj od najbogatijih država u svijetu, koja je, kako kaže, sudskom odlukom proglašena odgovornom za smrt njegovih najbližih.

Crna Gora je isplatila veću odštetu porodicama ubijenih Bošnjaka

“Ono što su nam iz holandske vlade ponudili kao odštetu je duplo manje od iznosa koji je Crna Gora platila porodicama ubijenih Bošnjaka koji su dobili presudu protiv te zemlje. Znači, Crna Gora je platila duplo veću odštetu njima nego što holandska vlada nudi nama”, istakao je Nuhanović.

Vjeruje kako će i konačan iznos odštete koji odredi holandska vlada biti vrlo nizak, jer se, kako kaže, holandske vlasti pribojavaju da će isti iznos odštete morati isplaćivati i drugim porodicama žrtava genocida u Srebrenici.

“Ako dobijemo odštetu od Holandije, oni će odrediti neki mali iznos jer se plaše da će taj isti iznos morati plaćati i u budućnosti drugim porodicama žrtava genocida u Srebrenici. Uslijedit će još hiljade tužbi protiv Holandije i zato će oni odrediti što je manje moguću odštetu u našem slučaju”, rekao je Nuhanović.

Inače, u konačnoj presudi Vrhovnog suda Holandije iz prošle godine potvrđena je odgovornost Holandije za smrt brata i oca Hasana Nuhanovića, ali i smrt još jednog Srebreničana Rize Mustafića. U presudi je navedeno da država Holandija nije spriječila smrt njihovih najmilijih dok su bili pod zaštitom holandskih trupa u sklopu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN) u Srebrenici u julu 1995. godine.

Iznos odštete bi mogao biti poznat naredne sedmice

Rodbina trojice Bošnjaka, koji su ubijeni nakon što su uručeni VRS-u, je tako od Holandije dobila pravo na novčanu odštetu.

Vlada Holandije još uvijek nije odredila tačnu visinu odštete koja će biti isplaćena porodicama žrtava dvije srebreničke porodice koje su dobile sudski spor, iako je konačna sudska presuda donesena u septembru 2013. godine.

Jedan zvaničnik ministarstva odbrane Holandije tokom gostovanja na holandskoj televiziji “NOS” izjavio je da će naredne sedmice biti poznato koliki će biti iznos odštete koji će biti isplačen porodicama stradalih Srebreničana u slučaju Nuhanović i porodice Rize Mustafića.

Advokatica koja predstavlja porodice žrtava Liesbeth Zegveld, kako prenosi dopisnik AA iz Holandije, kazala je da se i pored postojanja jasne sudske presude dugo čeka na odštetu, što je, kako je navela, kod porodica žrtava na kraju izazvalo pravo razočarenje.

Inače, prošle godine su predložena dva prijedloga o visini odštete, ali do sada nije ništa konkretno prihvaćeno.