BiH
0

Hasan Muratović preuzeo dužnost rektora Univerziteta u Sarajevu

Sarajevo-X/unsa.ba
U skladu sa odlukama Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu i Vlade Kantona Sarajevo izvršena je primopredaja dužnosti između dosadašnjeg rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Borisa Tihog i novoimenovanog rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Hasana Muratovića.

Novoimenovani rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Hasan Muratović stupio je na dužnost 1. novembra 2004. godine.

U proceduri koja je prethodila imenovanju, Senat Univerziteta u Sarajevu je utvrdio prijedlog, Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu donio je Odluku o imenovanju, a Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost na imenovanje prof. dr. Hasana Muratovića za rektora Univerziteta u Sarajevu 27. jula 2004. godine, sa stupanjem na dužnost 1. oktobra 2004. godine.

S obzirom na to da su Ombudsmani Federacije BiH preporučili Vladi Kantona Sarajevo da poništi Odluku o izboru rektora Univerziteta u Sarajevu, koju je donio Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu 19. 07. 2004. godine, zbog toga što je, navodno, istom istekao mandat, to je prof. dr. Hasan Muratović odbio da primi dužnost 1. oktobra 2004. godine, a sve dok Vlada Kantona Sarajevo ne odgovori na Izvještaj Ombudsmana Federacije BIH.

Vlada Kantona Sarajevo nije prihvatila preporuku Ombudsmana Federacije BIH da se poništi Odluka o davanju saglasnosti za imenovanje prof. dr. Hasana Muratovića za rektora Univerziteta u Sarajevu, o čemu je obavijestila Omudsmane Federacije BiH 29. oktobra 2004. godine. Nakon ovoga, prof. dr. Hasan Muratović je preuzeo dužnost rektora Univerziteta u Sarajevu.