BiH
0

Hasan Muratović novi rektor Američkog univerziteta u BiH

Sarajevo-x.com
Hasan Muratović
Hasan Muratović
Predstavnici Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini sa zadovoljstvom saopštavaju da će prof. dr. Hasan Muratović, od septembra ove godine, obnašati dužnost rektora Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Članovi Upravnog odbora Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, dali su saglasnost za imenovanje novog rektora, koji uskoro počinje sa radom.

S obzirom na sve specifičnosti sistema obrazovanja na kojima se bazira princip rada Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, naročito kada su u pitanju način organizicije predavanja, trajanje obrazovnog procesa, primjena Bolonjske deklaracije i uspostavljanje adekvatnog odnosa između američkog i bosanskohercegovačkog obrazovnog sistema, onda je prof. dr. Muratović logičan izbor za rektora Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Prof. dr. Hasan Muratović, čovjek je sa dugogodišnjim iskustvom u ekonomiji i politici. Njegov profesionalni opus, između ostalog, obuhvata i funkciju rektora Univerziteta u Sarajevu. Svojevremeno je obnašao dužnost premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, šest puta imenovan je za ministra, te ambasadora Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj.

Predstavnici Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini dijele stav da će novoimenovani rektor Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, na svojevrstan način doprinijeti unapređenju rada i razvoja Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, u skladu sa njegovom vizijom i misijom.

Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini je koncipiran tako, da radi na oba principa obrazovnih sistema. Istovremeno je u skladu sa principima Bolonjske deklaracije i sistemom obrazovanja u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

„Hasan Muratović je čovjek koji je upoznat sa različitim obrazovnim sistemima u različitim sredinama i stoga smo mišljenja da će unaprijediti rast i razvoj ove visokoškolske ustanove“ – istakao je Denis Prcić, predsjednik Upravnog odbora Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini.