BiH
0

Hasan Ičanović izjasnio se da nije kriv za ratni zločin na području Velike Kladuše

FENA
Hasan Ičanović izjasnio se pred Kantonalnim sudom u Bihaću da nije kriv po optužnici koja ga tereti za zločin počinjen na području Velike Kladuše.

Optužnica tereti Ičanovića da je krajem 1994. na području Latića glavice, u blizini Velike Kladuše, ubio dvojicu ratnih zarobljenika, pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB), te kundakom tukao druge zarobljenike.

Prema optužnici, Ičanović je bio komandant 505. brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH). Optužnicu protiv njega podiglo je sredinom septembra Tužilaštvo BiH, a predmet je kasnije proslijeđen pravosuđu u Bihaću.

Ičanović je uhapšen krajem augusta, a pušten je 22. septembra, uz mjere zabrane putovanja i kućni pritvor.

Branilac optuženog Ibrahim Kadić na danas na ročištu kazao kako nema potrebe da Ičanović bude u kućnom pritvoru s obzirom da su mu oduzete putne isprave.

"Moj branjenik je bolestan. Liječi se od karcinoma na mozgu i posljedica saobraćajnog udesa koji je imao. Ovom mjerom nije mu omogućen odlazak ni u bolnicu", kazao je Kadić.

Tužilaštvo se protivilo ukidanju mjera zabrane, prvenstveno zbog straha od bjekstva, s obzirom da optuženi ima i hrvatsko državljanstvo, te prijavljen stalni boravak u Zagrebu.

"U ovoj fazi postupka, a zbog blizine Bužima, iz kojeg je Ičanović, s granicom Hrvatske, Tužilaštvo je za produženje mjera zabrane", kazala je tužiteljica Merima Mešanović.

Sud će odluku o mjerama zabrane naknadno donijeti, a u narednih 60 dana bi trebalo da bude zakazan početak suđenja, javio je BIRN-Justice Report.