BiH
329

Hasan i Benjamin planiraju biciklima za 24 sata stići iz Bihaća do Srebrenice

Piše: T. S.
Hasan Gušić
Hasan Gušić
Hasan Gušić i njegov prijatelj Benjamin Murić planiraju za 24 sata biciklima stići iz Bihaća do Srebrenice. Mladići, koji se profesionalno bave biciklizmom, vjeruju da će uprkos svim preprekama, uspjeti preći 500 kilometara puta u roku koji su sami sebi zadali.
Hasan Gušić
Hasan Gušić

Gušić je jedan od organizatora biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica, koji se održava povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Već devet godina zaredom on do Srebrenice odlazi biciklom i na taj način odaje počast nevino stradalima.

Prošle godine oborio je svoj lični rekord kada je za 24 sata stigao iz Bihaća do Srebrenice. Ove godine će to ponoviti s prijateljem Benjaminom.

"Meni to mnogo znači, jer sam i ja iz Srebrenice. Naravno da nije jednostavno preći 500 kilometara puta za 24 sata, jer ima velikih promjena nadmorske visine, a najavljuju i loše vremenske uvjete. Ipak, vjerujemo da ćemo uspjeti", istakao je Gušić za Klix.ba.

Vožnja biciklom od Bihaća do Srebrenice je pravi poduhvat, pogotovo za jedan dan. No, 26-godišnji Hasan i 18-godišnji Benjamin vjeruju u sebe i svoj viši cilj.

"Mnogo je jednostavnije kada to činiš u društvu. Prošle godine sam išao sam i bilo je veoma teško, čak sam pomišljao i na to da odustanem, no ipak sam uspio i rekord sličan mom nije zabilježen nigdje u regiji. Ovog puta ću imati društvo, moći ću s nekim razgovarati, pravit ćemo manje pauze, od pet do deset minuta, i vjerujemo da ćemo u zadatom roku stići do Srebrenice", istakao je Gušić.

Oni će iz Bihaća krenuti 9. jula u 19 sati.

Biciklisti iz Bihaća (Foto: Anadolija)
Biciklisti iz Bihaća (Foto: Anadolija)

Podsjetimo, Oko 200 biciklista i 16 maratonaca krenulo je jutros iz Bihaća ka Srebrenici u okviru Devetog memorijalnog super-maratona pod nazivom "Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi".

U karavani koja putuje ka Srebrenici nalaze se uglavnom biciklisti i maratonci iz Unsko-sanskog kantona, mada ima i onih koji dolaze iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine, zatim Slovenije i Njemačke.

Planirano je da put dug oko 500 kilometara pređu u tri etape, a na odredište bi trebali stići u srijedu 10. jula, oko 10 sati.