BiH
5

Hartmann: Već sam se osjetila Sarajkom, BiH nikad nisam napustila

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva u ponedjeljak će svečano uručiti kolektivnu Šestoaprilsku nagradu Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, a novinarka Florence Hartmann bit će proglašena Počasnim građaninom Sarajeva.
Prijem u Institutu (Foto: FENA)
Prijem u Institutu (Foto: FENA)

U tu čast danas je upriličen prijem u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, na kojem su predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica i Florence Hartmann zahvalili direktoru Instituta Rasimu Muratoviću, odnosno ustanovi, koja ih je predložila Komisiji za izbor i imenovanje Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

"Prioriteti djelovanja Udruženja su istina i pravda. U proteklom periodu smo utvrdili istinu i pokazali kolike su razmjere počinjenih zločina nad najranjivijom kategorijom stanovništva ovog grada - djecom, a i na nama roditeljima", rekao je Grabovica.

Foto: FENA
Foto: FENA

Podsjetio je da je veoma malo onih koji su odgovarali za te zločine, navodeći da će Udruženje učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti da pravda dođe na svoje da bi ubice djece odgovarali za svoje zločine.

Ovo udruženje predloženo je za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, istakao je Muratović, kao podsticaj roditeljima da izdrže u svakodnevnoj boli i sjećanju na njihovu ubijenu djecu i kao dokaz da je u Bosni počinjen genocid.

"Negatori genocida tvrde da su se ovdje u 'građanskom ratu' ubijali ratni zarobljenici borci. A samo u Sarajevu je ubijeno 1.600 djece", naveo je Muratović, dodajući da je za dodjelu priznanja "Počasni građanin Sarajeva“ predložena Florence Hartmann zbog izuzetnog angažmana u borbi za principijelno branjenje univerzalnih vrijednosti pravde i pravičnosti.

Florence Hartmann (Foto: FENA)
Florence Hartmann (Foto: FENA)

Iako je odavno napustila rad u Haškom tribunalu, Hartmann je istakla da nikada nije napustila BiH, kojoj će uvijek ostati vjerna, a posebno glavnom gradu, gdje ima mnogo prijatelja.

"Već sam se osjetila Sarajkom, a bit ću i zvanično počasni građanin Sarajeva. Mnogo mi znači ova nagrada jer je veći dio mog života posvećen ratu i zločinima u BiH te istraživanjima nakon toga", kazala je Hartmann.

Kao novinar francuskog dnevnog lista Le Monde, tokom rata u bivšoj državi bila je dugogodišnja dopisnica za ovo područje. Od oktobra 2000. do oktobra 2006. bila je glasnogovornica i savjetnica Carle del Ponte, glavne tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.

Autorica je knjiga "Milošević - dijagonala luđaka", "Mir i kazna, tajni ratovi međunarodne politike i pravosuđa", "Zviždači - nečista savjest naših demokracija", te brojnih publikacija o temi borbe protiv nekažnjivosti, vezano za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, posebno Bosne i Hercegovine.