BiH
0

Haris Silajdžić za Novu TV: Hrvatska mora ispoštovati interese BiH

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić gostovao je u ponedjeljak na hrvatskoj televiziji Nova TV u emisiji "10 do 8" u kojoj je govorio o odnosima BiH sa Republikom Hrvatskom, o izgradnji Pelješkog mosta i o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje voditeljice Mirjane Hrge da li je istina to što ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović tvrdi da Vijeće ministara BiH nije dalo saglasnost za izgradnju mosta kopno-Pelješac, Haris Silajdžić je odgovorio da je to istina i da Predsjedništvo nije dalo saglasnost za izgradnju tog mosta. Silajdžić je međutim dodao da BiH želi da sarađuje sa Republikom Hrvatskom.

Na pitanje da komentira Komšićevu najavu da će BiH tužiti Hrvatsku Silajdžić je istakao da se nada da do tužbe neće doći, da sve zavisi od toga da li će hrvatska vlada ispoštovati interese BiH i da se prvo moraju ustanoviti morske granice.

Silajdžić je izrazio žaljenje što je morao preko medija saznati da je Hrvatska počela graditi most ističući da se prvo trebalo razgovarati o tome i da takvo nešto ne ide u prilog dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom.

Voditeljica je istakla da je Hrvatska napravila svoj dio Koridora 5c te ju je zanimalo šta je sa bosanskim dijelom tog koridora i kada će početi gradnja. Silajdžić je na to odgovorio da je gradnja Koridora 5c već započela, da je napravljeno 30 kilometara i da bi do 2010. godine trebala biti završena dionica od Zenice do Mostara.

Silajdžić je komentirao i Sanaderove plakate u Sarajevu nazvavši tu kampanju suviše napadnom, i izrazio želju da dvije zemlje trebaju više razgovarati, a manje raditi jednostrane poteze. Na pitanje o položaju Hrvata u BiH koji prema Hrginim tvrdnjama nisu nikada lošije stajali, Silajdžić je odgovorio da taj položaj zavisi od Ustava BiH, te da svi dijelimo istu sudbinu, da BiH želi biti članica EU i članica NATO saveza te kako bude ostalim narodima tako će biti i Hrvatima.

Silajdžić je na kraju istakao da BiH i Hrvatska imaju dobre odnose, ali da bi oni mogli biti i bolji ukoliko se budemo međusobno uvažavali. BiH je suverena zemlja koja ima svoj integritet i nećemo dozvoliti da neko to narušava, pogotovo zbog žrtava rata, izjavio je Silajdžić, dodavši da predsjednik Mesić ne samo u BiH nego u cijelom svijetu uživa velik ugled.