BiH
0

Haris Silajdžić inagurirao Počasni konzulat BiH u Kneževini Monako

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić inagurirao je jučer Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Kneževini Monako.

Pored ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja i ambasadora BiH u Parizu Almira Šahovića, ceremoniji su prisustvovali g. Jacques Boisson, državni sekretar Monaka, g. Franck Biancheri, ministar vanjskih poslova Monaka, gđa. Donatella de Filippo Campioni, počasna konzulica Bosne i Hercegovine u Monaku, predstavnici diplomatskog kora, te brojne osobe iz privrednog, političkog i javnog života Monaka.

Predsjedavajući Silajdžić se zahvalio vlastima Monaka na izuzetno prijateljskom i toplom prijemu, a posebnu zahvalnost je iskazao gđi. Campioni zbog zastupanja ekonomskih i političkih interesa Bosne i Hercegovine u Kneževini Monako i na široj međunarodnoj sceni na ovako efektan način. Dr. Silajdžić je istakao da Bosna i Hercegovina ima privilegiju da te njene interese od sada zastupa upravo gđa. Campioni, koja je izuzetno uspješna poslovna žena sa širokim uticajem u međunarodnim privrednim i političkim krugovima. Šta više, anganžman gđe. Campioni kao počasnog konzula neće proizvesti bilo kakve troškove po Budžet institucija BiH iako su prostorije počasnog konzulata smještene na najprestižnijoj adresi u Kneževini Monako – Avenue Princesse Grace.

Predsjedavajući Silajdžić je tokom ceremonije pozvao poslovne ljude iz Monaka da istraže poslovne mogućnosti koje pruža Bosna i Hercegovina, a pogotovo po pitanju ulaganja u energetske, te sportske i hotelijerske projekte – područja u kojim Monako ima značajna poslovna iskustva. Konačno, nova počasna konzulica gđa. Campioni se obavezala da će posebno raditi na promovisanju ekonomskih potencijala Bosne i Hercegovine i privlačenju investicija u našu zemlju.

Predsjedavajući Silajdžić će večeras također održati zvaničan sastanak sa Princom Albertom II od Monaka, što predstavlja prvu zvaničnu posjetu iz Bosne i Hercegovine ovoj Kneževini. Nakon sastanka, Princ Albert II upriličit će zvaničnu večeru u čast predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i ostatka delegacije.