BiH
0

Haris Silajdžić boravi u zvaničnoj posjeti Albaniji

Sarajevo-x.com
Prvog dana posjete Republici Albaniji, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić se susreo sa albanskim predsjednikom Bamirom Topijem.

Nakon svečanog dočeka u predsjedničkoj palati u Tirani, intoniranja himni i smotre počasne jedinice, predsjedavajući Silajdžić i predsjednik Topi su se kratko zadržali u razgovoru iza zatvorenih vrata a zatim je održan bilateralni sastanak bh i albanske delegacije. U bh delegaciji ,su pored predsjedavajućeg Silajdžića , u zvaničnoj posjeti Albaniji i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović, savjetnik za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Nina Sajić i diplomatski savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića ambasador Nerkez Arifhodžić.

Tokom sastanka, predsjedavajući Silajdžić je izrazio zadovoljstvo što je u Albaniji te kazao kako se nada da će ova posjeta dati novu dimenziju odnosima između dvije države. On je rekao da je optimista kada je riječ o budućnosti BiH ali i Albanije i svih zemalja u regionu.Prema njegovim riječima, Evropska unija i NATO pružaju priliku zemljama u regionu da , kako je rekao, rade i žive u miru i stabilnosti.

Predsjedavajući Silajdžić je izrazio uvjerenje da će reforme koje BiH i zemlje regiona provode kako bi se pridružile Evropskoj uniji, pomoći bržem razvoju svih država u regionu .NATO nam pruža dodatnu garanciju mira koji nam je svima potreban – kazao je Silajdžić.On je istakao da je Albanija na posljednjem samitu u Bukureštu dobila poziv za ulazak u NATO a da je BiH u fazi Intenziviranog dijaloga .Naglasio je da je Bosna i Hercegovina u ponedjeljak u Luksemburgu potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te da se nakon potpisivanja naša zemlja nalazi, kako je rekao, na novoj etapi puta ka Evropskoj uniji.

Predsjedavajući je tokom susreta kazao i da BiH ima namjeru da ponovo otvori ambasadu u Tirani , ali da će dok se to ne desi, raditi počasni konzulat. On je govorio i o potencijalima BiH te rekao da su vodni resursi naše države veliki ali i da imamo i druge resurse.Prema njegovim riječima ,BiH je potrebna bolja infrastruktura bez koje, kako je rekao, nema ekonomije. Predsjedavajući je istakao da je razmjena između BiH i Albanije sada skromna ali da treba raditi na tome da se poveća regionalna saradnja te da će se u budućnosti unaprijediti bilateralni i multilateralni odnosi između dvije države.

Prema riječima predsjednika Republike Albanije Bamira Topija, posjeta predsjedavajućeg Silajdžića i delegacije BiH je prva u nizu koja će unaprijediti dobre odnose između dvije zemlje ali i kako je rekao, potvrditi zajedničku evropsku budućnost BiH i Albanije.On je iskazao želju da se učvrsti međunarodna komunikacija između BiH i Albanije te da se razmjenjuje kultura ali i da se unaprijedi ekonomska saradnja. Naš region osim sigurnosnog aspekta mora biti i mjesto gdje ljudi investiraju – kazao je predsjednik Topi i dodao da građani obje države žele da budu slobodni građani Evrope te da je cilj Albanije bolja budućnost balkanskog regiona .